Pringles'ın aslında patates cipsi olmadığını biliyor muydunuz? Bu durum, diğer patates cipsi üreten firmaların Pringles'ı mahkemeye şikâyet etmesiyle ortaya çıktı.
Pringles, ilk reklamlarında piyasadaki en büyük rakiplerinden biri olan Lay's başta olmak üzere diğer cipslerin çok yağlı olduğunu ve poşetlerinin dibinde kırıldığını söyleyerek eleştiri yöneltir. Kendi yaptıkları ürünün elleri asla kirletmediği ve kırılarak poşetin dibinde birikmediğinden dolayı çok daha kolay tüketildiğini belirtir.
Diğer cipslerin poşetlerde paket edilmesi, poşetin altında kalan cipslerin taşınırken kırılmasına ve kırıntılara dönüşmesine sebebiyet verir. Pringles ise cipslerini silindirik kutulara koyarak satışa çıkarır. Bu paketleme stratejisi ise Pringles cipslerini taşıma sırasında kırılmalara karşı daha dirençli olması için yapılır.
Ambalajıyla rakiplerini geride bırakan firma, ürünün içeriğinde diğer patates cipsi üreticilerinden çok farklı bir yola gider. Pringles cipslerin üretimi rakiplerinden ayrı şekilde gerçek patatesin belli şekillerde kesilip sonra da yağda kızartılmasıyla yapılmaz. Bunun yerine üreticiler, kurutulmuş patatesleri un ve nişastayla karıştırır presler ve parabolik şekle getirir, ardından kızartarak üretirler. Bu yöntem cipslerin mükemmel şekil almasını ve ürünün çok daha yağsız kalmasını sağlar.
Pringles'lar bilindik patates kızartması yöntemleriyle üretilmediklerinden dolayı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bu durumu araştırır. 1975'de Pringles'a gönderilen yazıda, üretilen ürünün ''patates cipsi'' olarak piyasaya sürülemeyeceği bildirilir. Pringles da bunun üzerine ambalajında ürünlerini ''patates gevreği'' şeklinde tanıtır.
Amerika'da problemi çözen ve ürünü patates gevreği şeklinde tanıtan bu fikir, İngiltere'de sıkıntıya yol açar zira İngilizler aslında bütün patates cipslerini gevrek olarak isimlendirir. Fakat olayın daha da karışmasına neden olan vergi sorunu da ortaya çıkar. Pringles'ın bir üst şirketi olan Procter & Gamble (P&G), ürünü bir patates ürünü olarak isimlendirmek istemez. Zira İngiliz yasalarına göre bütün patates cipsleri ve patatesten üretimi yapılan gıdalar, Katma Değer Vergisi'ne tabidir. Haliyle üst şirket, ürünlerini bu vergiye tabi tutmaya yanaşmaz.
Pringles'ın gerçekten bir patates cipsi mi olduğu üzerine tartışmalar başlar ve bu anlaşmazlık da mahkemeye gider. Pringles'ın patates cipsi olarak tanımlanması halinde üretici şirket P&G, %17,5 oranındaki vergiyi ödemek zorundadır. Bunu ödemek istemeyen P&G, mahkemeye sunduğu ifadesinde ürünün aslında bir patates cipsi olmadığını zira ürün içeriğinde de zaten yeterli oranda patates bulunmadığını öne sürer. Hatta ürünün aslında bir bisküvi tanımlanabileceğini bile söyler.
Bu tartışmalar ve uzun mahkeme süreci neticesinde 2008'de İngiliz Mahkemesi, Pringles'ın içeriğinde %42 oranında patates olduğunun saptandığı ve doğal olmayan bir şekle sahip olduğu yönünde karar verir. Böylelikle mahkeme Pringles'ın patates cipsi olmadığına kanaat getirir. Fakat bu karardan sadece bir sene sonra temyiz mahkemesi bu kararı bozar. Bu son karar ile birlikte üst şirket P&G, 160 milyon dolar vergi ödemek mecburiyetinde kalır.
Dünya, kendi ekseni etrafındaki turunu 24 saatte tamamlamaktadır ve bu tur sonucunda birçok şey oluşur. Peki Dünya kendi ekseni etrafında dönmeseydi neler olurdu?