Dünya, kendi ekseni etrafındaki turunu 24 saatte tamamlamaktadır ve bu tur sonucunda birçok şey oluşur. Peki Dünya kendi ekseni etrafında dönmeseydi neler olurdu?
Güneş Sistemine bakıldığında Güneş'in saat yönünün tam tersine doğru döner. Jüpiter ve Satürn'e baktığımızda ise dönme hızlarının Dünya'dan daha hızlıdır zira Jüpiter'in de Satürn'ün de dönüşleri 10 saatte tamamlanır.
Dönüşünü eğik şekilde gerçekleştiren Satürn'ün bu eğik dönüşten dolayı halkalarında değişimler meydana gelir. Bu gezegenlerle birlikte yıldızlar da dönmektedir. Dünya da aynı şekilde hem kendi etrafında hem de Güneş'in etrafında dönmektedir.
Dünya 24 saatte tamamladığı dönüşü esnasında gece ve gündüz oluştuğu için Dünya'nın dönmesi yaşam için oldukça önem arz eder. Bu husus sıcaklık oranlarında da etkilidir. Dünya dönmeseydi, Güneş'i gören tarafı her zaman gündüz ve sıcak görmeyen tarafı ise her zaman gece ve oldukça soğuk olurdu.
Coğrafi şekillerin oluşumu, enerji üretimi gibi birçok yararı olan gelgit hareketi Dünya'nın dönmesi sayesinde oluştuğundan Dünya durması çok olumsuz sonuçlara yol açabilirdi.
Gök bilimciler bütün güneş sistemi Dünya oluştuğu esnada zaten halihazırda döndüğünden dolayı Dünya'nın da aynı şekilde döndüğünü düşünüyor. Fakat gezegenlerin dönüşlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini ve bu dönüş hareketinin yaşam evrimini nasıl etkilediğini araştırılıyor.
Japonların yaşadıkları büyük depremden sonra inşa ettikleri köpük evler halen yaygın bir şekilde kullanılıyor.