Kollarımızı Yürürken Neden Sallanır?
Kollarınızı hareketsiz tutmaya çalıştığınız zaman bunu basitçe yapabilirsiniz. Fakat bilinç ortadan kalktığı zaman kendinizi yeniden kol sallama rutininin içinde bulursunuz.
Yürüdüğümüz zaman kollarımızı sallamak aslında mantıklı değildir. Netice ayaklarımızı hareket ettirebilmek için kollarımızı da hareket ettirmemize lüzum yok. O zaman bunu neden yapıyoruz?
Öncü çalışmalar yürürken kollarımızı sallamanın evrimsel süreçle bağlantısı olduğunu ileri sürüyordu. Fakat sonrasında yapılan bir çalışma bu konuya ışık tuttu. Michigan Üniversitesi’nden biyomekanik mühendisleri, kolları sallamanın yürüme sürecinin bir parçası olduğunu buldular. Kollarınızı sallayarak yürümek vücudun kullandığı enerjiyi en düşük seviyeye indiriyordu.
Kolları Sallamak Verimliliktir
Bilim insanları yürürken kol sallamanın sebebini test edebilmek için iki ayrı yöntem kullandılar. İlginç bir şekilde, yürürken kollarını sabit tutan insanların kollarını normal şekilde sallayanlardan %12 daha çok enerji sarf ettiklerini keşfettiler. Daha da ilginç yanı, insanları kollarıyla bacakları senkronize halde yürüttüklerinde, bu insanlar normal yürüyüşe kıyasla %26 daha çok enerji sarf ettiler.
Yürürken kollarımızı neden salladığımızın nedenini anlayabilmek için kollarınızı hareket ettirmeden birkaç adım yürümeye çalışın. Sol bacağınızı attığınız zaman sol kolunuzu, sağ bacağınızı attığınız zaman da sağ kolunuzu hareket ettirip yürümeye çalışın. Bu durumda normal yürüyüşe kıyasla %26 daha çok enerji harcamak zorundasınız.
Her iki durumun da verimsiz süreçler olduğunu fark edeceksiniz. Kolları sallamak çok doğal bir durumdur. Onların sallanmasına izin vermek, yürüdüğünüz zaman kollarınızı yerinde tutmaktan daha az enerji gerektirecektir.
Kolları sallamak enerji tasarrufu sağlar zira kol kasları, kollar sallanırken aşırı iş yapmak zorunda değildir. Kolları basit bir sarkaç şeklinde varsayın. Bacaklarınız hareket ettiği zaman, bedeniniz de hareket eder. Bu hareket, kollarınızı bir sarkaç gibi sallanmaya iter. Bu hareket ile kollarınız istemsizce hareket etmiş olur. Bu halde hareketi kontrol altına almak için kaslar tarafından önemsiz miktarda enerji harcaması yapılır. Fakat bunun tersini yapmaya kendinizi zorladığınız zaman harcayacağınız enerji miktarı çoğalır.
Yürürken Kollarımızı Sallamak Bacakların İşini Kolaylaştırır
Yürümek, vücudun bir sarkaç gibi kolların doğal şekilde hareket etmesini sağlar. Aslında, yürürken kolları hareket ettirmek bacakların da işini kolaylaştırır. Kollar hareket halinde ise yere uygulanan basınç çoğalır. Ayrıca sallanan kollar, kişinin bacaklarının momentumunu da dengede tutar. Bu da yürüyen bir şahsın daha dengeli bir adım atmasını sağlar. Bu, sıradan bir yürüyüş esnasında harcanan çabayı da önemli ölçüde düşürür.
Konuyla ilgili araştırmacılar, kol sallama hareketlerinin Parkinson hastalığı yada felç gibi rahatsızlıkları olan insanların rehabilitasyonu için de faydalı olduğunu tespit etmişlerdir. Çalışmalar, bu hastalar arasında, kollarını daha kuvvetli hareket ettirebilen kişilerin, adımlarını büyüttüğünü ve yürüme yeteneklerini ileri düzeyde geliştirdiğini de göstermiştir.
Daha Hızlı Yürümek İçin Kollardan Destek Almak Mümkün Mü?
Araştırmacılara göre daha seri yürümek istediğiniz zaman, doğru kol hareketini kullanmak büyük bir fark meydana getirebilir. Bize önerilen yürüyüş sırasında ellerimizin boş olmasıdır. Ayrıca eller yumruk şeklinde sıkmak ve kollarımızı dümdüz sallamamak özellikle koşu sırasında önerilir.
Bir makaleye göre ise, koşarken kollarını sallayan bir kişi, kollarını arkasında sabit tutan bir kişiden %3, kollarını göğsünde birleştiren bir kişiye oranla %9, kollarını başının üzerinde birleştiren bir kişiden ise %13 oranında çok daha az enerji harcıyor.