TÜİK'ten TÜFE sepetinde yeni uygulama

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) madde sepetinde madde bazında fiyat yayımı yerine daha detaylı endeks yayımına geçiş hakkında duyuruda bulundu.

TÜİK'ten TÜFE sepetinde yeni uygulama

Ülkelerin Fiyat Yayımlama Durumları Gerek ürünlerin homojen olmayan yapıları, gerekse aylık ortalama fiyatların haber bülteni yayımlandığı gündeki piyasa fiyatlarından farklı olabilmesi gibi nedenlerden ötürü; dünya genelindeki ulusal istatistik ofislerinin büyük çoğunluğu madde düzeyinde fiyat yayımlamamaktadır.

Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’nın da yer aldığı 33 ulusal istatistik ofisinin internet siteleri de incelendiğinde, madde düzeyinde tüm fiyatları yayımlayan herhangi bir ülke bulunmadığı görülmüştür.

İlgili ülkelerden 17’sinin hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığı, 9’unun seçilmiş maddelerin aylık ortalama fiyatlarını, 4’ünün seçilmiş maddelerin yıllık ortalama fiyatlarını, 3’ünün ise sadece aylık enerji fiyatlarını yayımladığı tespit edilmiştir.

 

Açıklanan Endeks Düzeyine Göre Ülkelerin Genel Durumu

İlgili ülkelerin açıkladığı endeks düzeylerine bakıldığında COICOP 4. ve 5. düzeylerde endeks bilgilerinin paylaşımının yoğunlaştığı görülmektedir.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Haziran 2022 tarihi itibarıyla COICOP 4’lü seviyeden, daha detaylı olan COICOP 5’li düzeye geçmesinin yanı sıra, seçilmiş ürünlerin aylık değişim fiyatlarının da yayımına başlamasıyla birlikte Türkiye’nin bu alanda, Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada’nın yer aldığı 33 ülke içerisinde şeffaf olan ülkelerin başında yer aldığı, umumi verilere dayalı olarak müşahede edilmektedir.

Benzin ve Motorin Fiyatları Hakkında Kamuoyu Bilgilendirmesi Benzin ve motorin fiyatları, Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürlükleri tarafından aylık ürün fiyat derleme dönemlerinde, akaryakıt satış noktalarından derlenmektedir. İlgili ürünlere tüketim miktarları ise T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) alınan günlük pompa satış miktarlarına ait idari kayıtlardan temin edilmektedir. Özellikle benzin ve motorin fiyatlarındaki günlük fiyat dalgalanmalarından ötürü, bu ürünlere yönelik günlük talepler de genel itibarıyla zamlı fiyatlar yansımadan önce ciddi oranda artış göstermektedir. Kurumumuz tarafından ilgili ürünlere ait aylık ortalama satış fiyatı, günlük fiyatlar ile günlük tüketim miktarlarının ağırlıklandırılması yöntemi ile hesaplanmaktadır. Uluslararası uygulamalar da fiyat değişikliği hesaplamalarının olabildiğince tüketim miktarı ile ağırlıklandırılmış fiyatlar üzerinden yapılmasını önermektedir

Raporun tamamı için tıklayınız.

Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Gönder
runtobet casino siteleri