Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 29-30 Haziran'da düzenlenecek NATO Zirvesi’nden birlik ve kararlılık sinyali çıkacağını söyledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 29-30 Haziran'da düzenlenecek NATO Zirvesi’nden birlik ve kararlılık sinyali çıkacağını söyledi.
Alman ordusunu, ülkesini ve diğer müttefiklerini tüm saldırılara karşı koruyacak şekilde donatacaklarını belirten Scholz, "Yeni Alman ordusu için ölçü budur." dedi.
Scholz, Avrupa’da son yılların en büyük güvenlik krizinde Almanya’nın sorumluluk üstlendiğini ve Avrupa’nın doğusundaki ülkeleri askeri olarak desteklediğini vurgulayarak, "İttifak bölgesinin her metrekaresini savunacağız." ifadesini kullandı.
Putin’in Rusya'sı ile öngörülebilir gelecekte ortaklık düşünülemez
NATO’daki partnerlerin Almanya’ya güvenebileceklerine işaret eden Scholz, NATO Zirvesi'nden birliktelik ve kararlılık sinyali çıkacak. Yeni bir stratejik konseptle NATO'yu geleceğin zorluklarına hazırlayacağız." diye konuştu.
Scholz, bundan dolayı AB Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya AB adaylığı statüsü verilmesi için çaba sarf edeceğini ifade etti.
Batı Balkanların AB yolunun açılmasını istedi
Scholz, AB’nin yeni üyelere hazırlanması gerektiğini belirterek, AB’deki iç yapılarda ve süreçlerde reform yapılmasını istedi.
AB’nin Batı Bakan ülkelere yaklaşık 20 yıl önce üyelik umudunu verdiğini anımsatan Scholz, "Bu, bugüne kadar gerçekleşmedi. Bundan dolayı bu yeni dönemde şu net olması lazım; bizim AB'de Batı Balkanlara ihtiyacımız var." dedi.
Scholz, AB ülkelerinin yarın Batı Balkan ülkeleri ile yapacakları toplantıda bu sinyalin verilmesi gerektiğini belirterek, toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda emin olunmadığını bugün takip ettiğini ancak gerçekleşmesini umudunu taşıdığını ifade etti.
Scholz, şunları kaydetti:
"Buna da şaşırmamak lazım. Umut uyandırsanız, milletleri, ülkeleri yola çıkarırsanız, onları AB yoluna çıkmaya değeceğine ikna ederseniz; bunun için çabalar gösteriliyor, ülkelerinde iç ihtilaflar göze alınıyor. Bir ülke ismini değiştirdi Kuzey Makedonya, Yunanistan ile ihtilafı sonlandırmak için. Daha sonra bunların hepsi yararlı olmuyor ve işler ileri gitmiyor. O zaman bu ülkelerin siyasi liderlerinin ve vatandaşlarının sahip olduğu rahatsız olduklarına ilişkin duygunun dile getirilmesi kesinlikle doğrudur. Bu ülkelerle yapılacak zirve kolay olmayacak."
-AA-