TCMB'nin açıklamasına göre, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini TCMB'ye satışında TL’ye çevrilen miktarın yüzde 2'sine döviz dönüşüm desteği verilecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre; firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB satışı esnasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen değerin yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.
TCMB'nin 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi çerçevesinde ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi için firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Türk lirasına dönüşümüne destek sağlamasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bahsi geçen tebliğ ile ilgili olarak TCMB tarafından yapılan açıklamada; "Firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecektir.” ifadeleri yer aldı.
TCMB, firmalar ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye satışının ardından getirilen dövizin kalan tutarını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebileceğini belirtti. Ayrıca verdikleri taahhüt karşılığında Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabileceklerini aktardı.
Bununla birlikte açıklamada, TCMB’ye satışı yapılacak dövizlerin ve Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacağı ifadeleri yer aldı.
TCMB'nin açıklamasına göre, firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerini TCMB'ye satışında TL’ye çevrilen miktarın yüzde 2'sine döviz dönüşüm desteği verilecek.
Tebliğ çerçevesinde firmalarca verilen döviz alımı yapılmaması taahhüdünün yerine getirilmemesi durumunda döviz dönüşümü desteği tutarları ait olduğu dönem süresince oluşan pozitif kur farkı eklenerek ve döviz dönüşümü desteğinin ödenme tarihinden taahhüdün yerine getirilmediğinin saptandığı tarihine kadar geçen süreye ilişkin tespit tarihinde geçerli olan Merkez Bankasının ilan ettiği en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faiziyle beraber bankalarca tahsil edilerek Merkez Bankasına aktarılacağı bildirildi.
Ayrıca, taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri, taahhüdün yerine getirilmediğinin tespit edildiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle kabul edilmeyeceği bilgisi paylaşıldı.
Aracılı ihracat sözleşmesi çerçevesinde Dış Ticaret Sermaye Şirketleri tarafından ülkeye getirilen dövizlerin Dış Ticaret Sermaye Şirketine ürün tedarik eden firmalar adına satışı yapılacak. Bu durum neticesinde, bu Tebliğin uygulanması için döviz satışının tedarikçi firmaca yapıldığı kabul edilecek.
Grup firmalarının bu Tebliğ kapsamında vereceği taahhütler ana ortaklıklarını da ilgilendireceği bildirildi.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Merkez Bankası tarafından belirlenecek olup bahsi geçen tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, reel sektör güven endeksi geçen ay 1,8 puan yükselerek 103,4 oldu.