1930-1953 arasında milyonlarca insanın zorla tutulduğu ve çalıştırıldığı, ağır işkencelere maruz kaldığı Sovyet kampları Gulag'ların ayrıntılarını sizler için derledim.
Gulag, Rusça kamplar genel müdürlüğü manasına gelen Glavnaye Upravlenniye Lagerey'in kısaltmasıdır. 1930'lu yıllardan itibaren başlayıp 1950'lerin sonlarına kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) İçişleri Halk Komiserliği (NKVD) tarafından yönetilen kampların tümünü belirtmek için kullanılır. (İçişleri Halk Komiserliği 1946'dan sonra İçişleri Bakanlığına dönüştürülmüştür)
Sovyet tutuklu kampları sistemi Gulag, 1919’da Vladimir Lenin'in emriyle zorunlu çalışma kampları olarak kuruldu. 1930 yılında ise tutuklu kamplarına dönüştürüldü. Milyonlarca insanın tutuklu bulunduğu bu kamplar siyasal polis örgütü (NKDV) denetimi altındaydı. Tutuklular arasında devrim karşıtı olmakla suçlanan köylüler, muhalif aydınlar, etnik azınlıklar ve adi suçlular yer alıyordu.
Bu kampların bilindik yerleri genel olarak Sibirya'da bulunurdu. Fakat Sovyetlerin, varlığını gizlediği birtakım kampların yerleri bulunamamıştır. Bu gizli kamplarda mahkumların aç karnına, köle olarak çalıştırıldığı ve tıp deneylerinde kullanıldıkları öne sürülüyor. Fakat kamplar bulunamadığından dolayı bu iddiaların ispatlanması çok zor görünüyor.
Gizli kamplarda genel olarak, Sovyetler bünyesindeki özgürlükçü kesimler bulunuyormuş. Halkları isyana teşvik etmek, bağımsızlık mücadelesi yürütmek buraya gönderilmek için yeterliydi.
Sovyetler Birliği'nde Gulag'a gönderilmek için devrim karşıtı faaliyetlerde bulunulması ve buna benzer suç olarak atfedilen şeyleri yapmayan insanlar bile buraya zorla gönderilebiliyordu. Hatta yetkililer özellikle Stalin döneminde insanları kılık kıyafet tercihlerine göre yargılayıp çalışma kamplarına yollayabiliyordu.
Destalinizasyon, Sovyetler Birliği'nde Genel Sekreter Josef Stalin'in ölümü sonrası yeni genel sekreter seçilen Nikita Kruşçev ile başlayan antistalinist süreci belirten kavram.