Stresin, engellerin ve diğer tüm olumsuz duyguların büyük ya da küçük belli başlı olay ve durumlarla hep hayatımızda olduğunu düşündüğümüzde, bunların kontrol edilmesi gereken şeyler olduğu gerçeğini…
Psikolojik Sağlamlığı Geliştirmenin 10 Yolu
Psikolojik sağlamlık kavramının en anlaşılabilir tanımı, ‘zorluklar sonrasında uyum ve hayata devam edebilme süreci’ şeklindedir. Daha da açmak gerekirse, mevcut duruma uyum sağlayabilme,esneklik kullanarak ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşılaşıldığında olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde ifade edilebilir.
Stresin, engellerin ve diğer tüm olumsuz duyguların büyük ya da küçük belli başlı olay ve durumlarla hep hayatımızda olduğunu düşündüğümüzde, bunların kontrol edilmesi gereken şeyler olduğu gerçeğini de göz ardı etmek mümkün değildir.
Kişinin psikolojik sağlamlığının öneminin altını çizdik. Peki psikolojik sağlamlığımızı güçlendirmek için ne gibi adımlar atılabilir?
İşte American Psychology Association (APA) verilerine göre yapılması gerekenler…
Yakın aile üyeleriyle, arkadaşlarla çok basit bir ifade ile kişinin kendi dışında kalan ‘diğerleri’ ile bağlantılı olması.
Hayat düz bir çizgide ilerlemiyor. Yürüdüğümüz yollar da engeller ve ayrımlar mevcut. Var olan krizleri aşılamayacak engeller gibi görmemek önemli.
Hayat akan bir su, hiç bir şey aynı kalmıyor. Sadece hayat değil sen de yaşantınla bir değişim içerisindesin. Değişimi yaşamın bir parçası olarak kabul etmek.
Gerçekçi hedefler belirlemek, onlara doğru ilerlemek. Önemli olan ise hedefler doğrultusunda yapılan şeylerin düzenli olmasıdır.
Harekete geçmek. Elinden geldiği kadar kararlı ve amaca yönelik adımlar atmak.
Kendini gerçekleştirmek için fırsatlar yaratmak.
Kendine pozitif bir noktadan bakmak. İç güdülerine ve problem çözme yeteneğine güvenmek. Bu adım için kendine gösterecek olduğun şevkât iyi bir başlangıç noktasıdır.
Büyük resme bakabilmek ve olayları bir bütün içinde değerlendirebilmek. Belli olaylarda pireyi deve yapmaktan kaçınmak.
Umutlu bir bakış açısı edinebilmek. Olaylara ve düşüncelere bakabilmek için olumlu bir pencereler bulabilmek.
Kendine iyi bakmak. Kişisel ihtiyaçlara ve hislere kulak vermek. Seni rahatlatan, sevdiğin aktivitelilere vakit ayırmak.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.