Türkiye'de üst üste yaşanan büyük deprem felaketinin ardından global deprem ve jeoloji araştırmacıları merak edilen soruyu yanıtladı.
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da üst üste yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, yaşattığı yıkımlarla ve can kayıplarıyla Türkiye'yi derinden sarstı.
Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken deprem bölgelerinde bitmek bilmeyen büyük depremlerin nedeni sorgulanmaya başladı. Sadece Kahramanmaraş ve aynı fay hattı üzerinde yer alan diğer illerde değil, Türkiye'nin pek çok bölgesinde de sürekli depremlerin meydana gelmesi insanları endişeye sevk etti.
USGS tarafından yapılan açıklamada: ''1900’dan beri kaydedilen verilerde herhangi bir yılda yaklaşık 16 büyük deprem bekliyoruz. Buna büyüklüğü 7-7.9 aralığında 15 deprem ve büyüklüğü 8.0 veya daha büyük olan bir deprem dahildir.''
Yürütülen bilimsel araştırmada, afet bölgesinde devam eden büyük depremlerin nedeninin artçılar olduğu belirtildi.
USGS'den yapılan açıklamada, dünya çapında meydana gelen deprem dalgalanmalarında herhangi geçici bir artış veya düşüş olmadığı ve oranın gayet normal olduğu belirtildi.
Dünya çapında üst üste meydana gelen bu depremlerin herhangi bir büyük depremim işareti olmadığı açıklandı. Ulusal Deprem Bilgi Merkezi dünya çapında her sene yaklaşık 20 bin, günlük ise 55 kadar depremin yaşandığını bildirdi.
EMASYA Protokolü, askerlere şehirlerde yaşanan toplumsal olaylara (doğal afet, terör vb.) müdahale imkanı tanıyan anlaşmadır.