Kentsel dönüşüm, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 16/5/2012 tarihinde çıkarttığı 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" yasasıdır.
Kentsel dönüşüm yasasının hedefi; ilk başta deprem olmak üzere, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ gibi afet riski altında olan bölgelerin ve risk dışında bulunan, eski ve hasarlı binaların tasfiyesi ve onun yerine, sağlıklı, güvenli, standartlara daha uygun yaşam alanlarının oluşturulması ve meydana gelecek olası afetlerde can ve mal kayıplarının önüne geçilmesidir. Dönüşümün bir diğer amacı çarpık kentleşmenin etkilerinin düşürüp daha modern, refah seviyesi daha fazla, tarihi ve doğal dokusu korunmuş şehirler inşa etmektir.
Kentsel dönüşüm, yalnızca İstanbul veya diğer büyük şehirlerle sınırlı değildir, Türkiye’nin bütün illerini kapsayan bir projedir. Gecekondularda oturanlar kişiler de kentsel dönüşümden yararlanabilir.
Arsa tapusu hazine arazisi kapsamındaysa devletten arsa satın alınıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina inşa edilebilir. Kat mülkiyetli ve kat ittifaklı binalar ile kaçak arsa tapulu binalar da yine kentsel dönüşümden faydalanabilir.
Kentsel dönüşümde, riskli alanlarda bulunan binalar yada riskli alanda bulunmayan riskli yapılar yıkılır ve bunun yerine yeni binalar inşa edilir. Bu süreç içerisinde hak sahiplerine bazı yardımlar yapılıyor. Bu yardımlarda kira yardımı ve kredi desteği bulunuyor.
Bir yapının kentsel dönüşüme dahil olması ve hak sahiplerinin bu yardımlardan faydalanabilmesi için yapının riskli olması şarttır. Riskli yapı, riskli alan içinde yada dışında olan ekonomik ömrünü tamamlamış veya yıkılma, ağır hasar görme riski olduğu tespit edilen yapıyı ifade eder. Riskli yapının tespiti ise lisanslı firmalarca yapılır.
Vatandaşların kaldıkları binalarda kolon kesildiğinden şüphelendiği zaman izleyebileceği hukuki yollar.