Japonların yaşadıkları büyük depremden sonra inşa ettikleri köpük evler halen yaygın bir şekilde kullanılıyor.
16 Nisan 2016'da Kumamoto'da 7,0 şiddetinde bir deprem oldu. Bu depremde Japonya'da 49 kişi yaşamını yitirdi. Fakat meydana gelen depremde Japonya'daki birçok bina yıkıldı. Bu sebeple de yaklaşık 44.000 insan evlerinden başka yerlere taşındı.
Japonya'daki depremde hiç zarar görmeyen tek yer, Aso Çiftlik Arazisi adlı bir siteydi. Bu sitede bulunan 480 ev yaşanan depremde hiç hasar almamıştı. Bunun sebebi ise evlerin köpükten inşa edilmiş olması.
Bu evleri Japan Dome House firması, 4. nesil bir yapı malzemesi olarak betimlenen genleşmiş polistiren kullanarak üretiyor. Köpük evler büyük Japonya depreminden sonra oldukça yaygınlaşıyor. Köpük evlerin üretildikleri genleşmiş polistiren malzemesi yüksek yalıtkan özelliği, inşa edilen evlerin sıcak kalmasını sağlıyor.
Polistiren malzemeden üretilen evlerde herhangi bir paslanma veya çürüme olmuyor. Bu şekilde evler daha uzun seneler boyunca kullanılabiliyor. Kubbe şeklindeki mimarisi sayesinde üretimi yapılan köpük evler dışarıdaki şiddetli rüzgarın dağılmasını olanak veriyor. Bu sayede dışarıdaki zorlu hava şartları eve herhangi bir hasar veremiyor.
Bu özellikler evlerin özellikle de deprem gibi doğal afetlerde zarar görmemesini sağlıyor. Köpük evler çeşitli parçaların birbirlerine monte edilmesiyle inşa ediliyor.
Evin inşasında kullanılan her parça ise en fazla ağırlığı 80 kg. Birkaç kişinin ortaklaşa çalışmasıyla oldukça kolay bir şekilde üretilebilen bu evler inşası 7 gün gibi bir kısa sürede tamamlanabiliyor. Bu evlerin maliyeti ise yaklaşık 70.000-75.000 dolar arasında.
Köpük evlerin üretilmesi için ağaca ihtiyaç yok. Karbon ve hidrojenden oluşan kalıplarla üretimi yapılabilen bu evler çevre dostu olmaları sayesinde çok beğeniliyor. Bu evler kişilerin isteklerine göre şekillenebiliyor. Evinizi dilediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu köpük evler sadece ikamet maksadıyla ofis, toplantı salonu veyahayvan bakım merkezi gibi birçok farklı alanda da kullanılabiliyor.
Sahip olduğu özelliklerle dikkat çeken ve Japonya'da yaygın bir şekilde kullanılan köpük evlerin sağlıklı olup olmadığı tartışma konusudur. Bu hususun tartışılma nedeni ise köpük evlerin üretildiği malzemenin kansere sebebiyet verdiği düşüncesidir.
Köpük evler kanser tehlikesi sebebiyle Tayvan, Polonya ve ABD’nin Orange Country (California) şehrinde yasaklanmıştır.
Bu iddialar tartışmalara sebebiyet verirken köpük evlerin yaratıcısı Japon Dome House, bu iddiaları reddederek projelerinin Japonya Kara ve Ulaşım Bakanlığı tarafından onaylandığını belirtiyor. Firmaya göre köpük evler güvenli ve sağlıklı.
Ziggurat nedir? Özellikleri nedir? Hangi alanlarda kullanılmıştır? Sizler için derledik.