İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Pera Palas’ın 1895 yılında özel bir balo ile açılışı yapılmıştır ve Türkiye’nin Avrupai standartlarında hizmet veren ilk otelidir.

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

1895 yılında özel bir balo ile açılışı yapılan otel, Türkiye’nin Avrupai standartlarında hizmet veren ilk otelidir. Adından sıkça bahsettiren otelin hikayesi ise Orient Ekspress yani Doğu Ekspress’e dayanmaktadır. Doğu Ekspress, Paris’ten kalkan, seksen saatlik yolculukla İstanbul’a uzanan, dönemin en lüks trenlerinden biridir. Doğu Ekspress’in ilk yolcuları da tabi ki aristokratlar, gazeteciler, bürokratlar ve ultra zenginlerdi.

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

 

Pera Palas otelinin yapımına, İstanbul’a gelen bu zengin insanları ağırlayacak lüks bir otelin eksikliği fark edildiğinde karar verilmiştir. Döneminin en ihtişamlı yapılarından birisi olarak gösterilen otel, İstanbul’da Osmanlı Sarayları dışında elektrik verilen ilk yapıdır. İlkleri bununla sınırlı değildir. Sahip olduğu elektirikli asansörün ve sıcak su sisteminin de daha önce eşi benzeri görülmemiştir.

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

 

Alexandre Valluary tarafından tasarlanan otel kuruluşundan bu yana tarihe tanıklık etmiştir ve bugün de tarihin bizzat kendisi olarak ayakta durmaktadır.

Payitaht’ın  işgali, Osmanlı’nın çöküşü, Milli mücadele, Cumhuriyet’in ilanı ve daha neler neler görmüştür? Kim bilir…

 

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

Açıldığı günden itibaren nice önemli şahsiyeti konuk etmiştir. Ağırlanan önemli isimlerden bazıları, İran Şahı Mehmet Ali Kaçar, İngiliz Kralı VIII. Edward, Sırp Kralı Pierre, Eski Bulgar Kralı Ferdinand, Romanya Kraliçesi Mary’dir. Yerli isimlerden İsmet İnönü, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay, Adnan Menderes göze çarpar.

Bunların içinde en dikkat çekeni ise şüphesiz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. 1917’den itibaren defalarca otelde kalmış, savaş dönüşleri burayı adeta evi gibi kullanmış, ülkenin istikbali için kritik  kararlarını burada almıştır. Ayrıca üst düzey misafirlerini ağırlamak için de Pera Palas’ı tercih ettiği bilinir. Her gelişinde 101 numarada kalan Atatürk’ün odası şu an eşyaları ile daha da zenginleştirilmiş ve müze haline getirilmiştir. 

 

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

 

Günümüzde müze otel statüsüne sahip olan Pera Palas, tarihini renkli bir şekilde otele işlemiş durumda. Belki de unutulmaması için önemli misafirlerinin ismini odalarına vermiştir. Mesela Ernest Hemigway Suiti’nde yazarın kitaplarına yer verilmiştir. Yine suitin duvarlarına yazarın Pera Palas otelinden bahsettiği alıntılar asılmıştır.  İngiliz yazar Agatha Christe, otel ile özdeşleşmiş isimlerden bir tanesidir. İstanbul’a gerçekleştirdiği seyahatlerinde konaklamak için oteli sıkça tercih etmiştir. Hatta yazarın meşhur anahtar hikayesi de Pera Palas ile ilişkilidir.

 

1926’da bir anda ortadan kaybolan yazardan on bir gün boyunca kimse haber alamaz. Sonrasında aniden ortaya çıksa dahi kimse onca zaman nerde olduğunu öğrenememiştir. Otelin daimi müşterisi olan polisiye yazarının 401 numaralı odası şu an müze olarak korunmaktadır. Ayrıca yazmış olduğu Doğu Ekspress’inde Cinayet romanı Pera Palas’a yer verilen edebi eserler arasında gösterilir. 

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

 

Tarihe ismini yazdırmayı başarmış bir çok önemli şahsiyete, ev sahipliği yapan hayatlarının bir parçası olmayı başaran otel belki de bu sayede hiç bir zaman önemini kaybetmeyecek ve tarihin tozlu sayfaları arasında kaybolmayacaktır. Otelin ilginç hikayesi, yapımcılar ve senaristlerin gözünden kaçmamıştır. Bir çok defa dizi ve filmlere konu olarak ününe ün katmıştır. En son ise Pera Palas’ta Gece Yarısı ismi ile Netflix’te yayınlanan dizi otelin muhteşem hikayesinin bilinmesine katkı sağlamaktadır.

İlklerin Oteli Pera Palas’ın Gerçek Hikayesi

 

 

Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Benzer içerikler için buraya tıklayınız.

Gönder
runtobet casino siteleri