Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’da alacakları kalan ihracatçılar Ukrayna’dan tahsil edilmeyen alacaklarını istiyorlar.
Ukrayna'ya ürün satışı yapan ama savaş sebebiyle alacaklarını alamayan ihracatcılar, Vergi Usul Kanunu'nun 323'üncü maddesine göre 'şüpheli alacak' kuralının Ukrayna'da kalan alackları için uygulanmasını taleb ediyor. Aksi halde firmalar faturanın carilerini işlediklerini ama alacaklarını alamadıkları için vergi ödemek zorunda kalacaklar.
Konuyla ilgili kanun düzenlemesi bekleyen ihracatçıların bu talebinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildiği öğrenildi. VUK’un 323’üncü maddesi bu haliyle sadece dava ve icra safh asında olan alacakları şüpheli alacak olarak kabul ederken, vergi uzmanları yapılacak bir kanun düzenlemesiyle Ukrayna’da kalan kayıtlı ama tahsil edilemeyen alacakların da bu kapsama alınabileceğini ifade ediyor. DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, firmalardan 323’üncü maddenin uygulanması yönünde taleplerin geldiğini, bu talebin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını, ancak sürece ilişkin olumlu ya da olumsuz herhangi bir geri dönüşün henüz yapılmadığını ifade etti.
Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Plastik Sanayiciler Federayonu(PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, Ukrayna'nın plastikte çok iyi bir pazar olduğunu ancak savaşın sektörde mağduriyet yarttığını belirtti. Firmaların Ukrayna'daki alacakları için endişelendiklerini dile getiren Karadeniz, “Vergi Usul Kanunu 323’üncü maddesi uyarınca, ‘şüpheli alacak’ yani tahsili mümkün olmayan alacaklar için konan kanunu, Ukrayna’dan tahsilat yapamayan firmalara yönelik de uygulanmasını istedik. Şirketlerin muhasebesi üzerinde para kâr olarak gözüküyor ve devlet vergi istiyor. Tahsil edilip edilmediğine de bakmıyor. Bu sebeple, 323’üncü maddede bir düzenleme yapılmasının faydalı olacağını söylüyoruz. Böyle olursa en azından firmalar, almadıkları bir gelirin vergisini ödemek zorunda kalmayacak” bilgisini verdi.
''Alacakların İspatında Sıkıntı Yaşanabilir''
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat da Kısa zamanda Ukrayna'nın eski haline dönmesini beklemediklerini ve oradaki alacakların yapılamayacağını vurguladı.Bu sebepten 323'üncü maddenin bu alacakları kapsamının sektör için faydalı olduğunu savunan fayat,“Ancak oradaki alacakların ispatı noktasında sıkıntılar olabilir. Zira yolcu beraberinde resmi olmayan ihracatlar da var. Ama en azından resmi cari alacaklarla ilgili bu yapılabilir” şeklinde konuştu.
Depolard Kalan Ürünlerin Geri Çekilesi Bekleniyor
Ukrayna ile işbirliği halinde olan firmaların tek sıkıntı alacak değil, ihracatcılar depolarda kalan mallarında geri çekilmesi için bir çözüm oluşturulmasını istiyor. PLASFED başkanı Ömer Karadeniz Ukrayna'da yatırımları olan firmaların mallarını ülkeye getiebilmek için planlar yapılması gerektiği vurguladı.