Hindistan’ın en kutsal şehri olarak bilinen Varanasi, ölüleri yakma ve Aart törenlerine ev sahipliği de yapan bir yerleşim yeri.
Varanasi, Hindistan’ın en kutsal ve popüler şehridir. Özellikle de yakılan ölülerin kutsal Ganj Nehri’ne teslim edilme seremonileriyle ünlüdür. Bu törenler dünyanın dört bir yanından turist toplayan ve doğal atmosferiyle herkesi büyüleyen çok özel törenlerdir. Varanasi Hindular için kutsal sayılan bir yerdir. Bir nevi hac noktasıdır. 5000 senelik tarihiyle dünya üzerinde hayatın devam ettiği en eski şehirdir.
Hindular burada ölürlerse direkt olarak Tanrı'ya ulaşacaklarını inanıyorlar. Dünyaya tekrar tekrar gelme zulmünden kurtularak Nirvana’ya ermeye
“mokşa” ismi verilmiş. Hastalar ve yaşlılar ülkenin dört bir yanından buraya gelerek ölümü bekliyorlar. Şehir, eskiden yalnızca ölümünü bekleyenlerin
kaldığı mokşa misafirhanelerini ile doluymuş ancak şimdi turist çekince otel olarak inşa edilmeye başlamış.
Mokşa misafirhanelerinin ücretini karşılayamayan çok fazla insan var. Bu sebeple şehir günlerce bir yorganın altında birbirlerine sokularak o günü bekleyenlerle dolup taşıyor. Her gün yüzlerce ceset Ganj’ın kenarında yakılıyor ve bütün kokusu şehri kaplıyor. Turistler için dehşet verici Hindular içinse oldukça normal bir durum ortaya çıkıyor. Ölüm Hindular için çok olağan bir durum. Yakınını kaybedenler bile sükunetini asla kaybetmiyor.
Ölen kişinin cesedi bir kefene sarılı şekilde omuzlarda taşınarak Ganj’ın kenarına getiriliyor. Tabutta olmadığı için kefenin altından bütün vücudu görebiliyorsunuz.
Hindistan’da ölmek kolay değil. Bedenin tamamen yanması için 4 saat ateşi devam ettirecek kadar odun gerekli. Kişinin boyutuna göre 200 ile 500 kilo arasında odun yakılıyor. Güzel koksun diye de sandal ağacı kullanılıyormuş fakat çok pahalı olduğundan daha ucuz bir ağacın odunundan alıp, üzerine sandal ağacının talaşını serpmeye başlanılmış. Yakma işleminin kutsal ateşle yapılması gerekiyor, o da yalnızca rahiplerden temin edilebiliyor.
Olur da bir gün Varanasi’ye giderseniz Aarti ritüelini mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Aarti kutsal Ganj ve tanrılar için gerçekleştirilen bir ateş seremonisidir. Havanın durumu nasıl olursa olsun her akşam Hindu rahipleri Ganj nehrinin kenarında birkaç saat süren bir ritüel yapıyor ve ortaya müthiş bir görüntü çıkıyor.
Çin Yeni Yılı kutlamalarıyla ilgili büyük ihtimalle daha önce duymadığınız 11 şaşırtıcı bilgiyi sizler için listeledik.