Çin Yeni Yılı kutlamalarıyla ilgili büyük ihtimalle daha önce duymadığınız 11 şaşırtıcı bilgiyi sizler için listeledik.
Anlatılara göre “Nia” adlı korkunç bir canavar, her sene bir defa Çin’deki köylere saldırı düzenliyormuş. Köylülerin evlerini ve tarlalarını yok ediyor, pirinçlerini çalıyor, hatta çocukları da afiyetle yiyormuş. Her sene aynı tarihte, canavarın saldırısından kurtulabilmek isteyen çaresiz köylüler evlerinin kapılarını kilitliyor, pencereleri kapatıp ışıkları söndürüyor ve büyük bir endişe içinde bekliyorlarmış. Fakat bir gün, canavarın musallat olduğu köylerden birine, yaşlı ve bilge bir adam gelir. Köylülerin korku içerisindeki bekleyişinin nedenini öğrendikten sonra da onlara canavardan nasıl kurtulabileceklerini anlatır.
Anlatılana göre Nia, kırmızı renkten, yüksek seslerden, tuhaf giyimli insanlardan ve ateşten çok korkuyordu. Köylüler bunun üzerine evlerini kırmızı renkli kumaşlarla süslerler, ateşler yakarlar, ses çıkarırlar ve yüzlerine tuhaf maskeler geçirip canavarı alt ederler. İşte Çin Yeni Yılı kutlamaları da bu şekilde ortaya çıkar.
Geleneksel Ay takvimine göre yeni sene başlangıcı her sene değişim gösteriyor. Fakat kutlamalar genel olarak ocak ayının son günlerinde başlıyor ve 15 gün boyunca sürüyor.
Çinliler, kutlamalardan önce temizlik yapmanın “uğursuz ruhları ve düşünceleri” uzaklaştırmak için çok etkili bir yöntem olduğunu düşünüyor.
Çin’de, özellikle de Çin Yeni Yılı gibi önemli festival dönemlerinde ailelerin bir araya gelmesi çok önemli. Bu sebeple milyarlarca Çinli, kutlamalar boyunca seyahatler gerçekleştiriyor. Önümüzdeki yıl Çin Yeni Yılı kutlamalarında 2,1 milyar Çinlinin yer değiştirmesi bekleniyor.
“Jiaozi” adlı geleneksel mantıların şekil olarak binlerce sene evvel Çin’de para birimi şeklinde kullanılan altınlara benzediği düşünülmekte. Bu sebeple bir Çinlinin Yeni Yılı kutlamalarında ne kadar çok geleneksel mantı yerse o kadar da zengin olacağı düşünülüyor. Bu sebeple zaten Çin’in en sevilen yemeklerinden biri olan Jiaozi, kutlama döneminin de en popüler yiyeceği olarak dikkat çekiyor.
Çin’de, iki meyvenin de şekilleri ile renklerinin Güneş’in sembolü olduğu inancı var. Güneş iyi talihi, güzel günleri, bolluğu, bereketi ve zenginliği çağrıştırıyor. İşte bu sebeple Çinliler, Çin Yeni Yılı kutlamalarında birbirlerine en çok bu iki meyveyi hediye ediyor.
Buna örnek olarak milyonlarca Çinli, kutlamalar boyunca hastaneye gitmenin yada ilaç kullanmanın yeni hastalıklara sebebiyet vereceğini düşünüyor. Kutlama boyunca borç vermenin yada borç almanın, daha fazla borçlanmaya sebep olacağı da düşünülüyor. Ayrıyeten saç kestirmenin de “kötü şans” getireceği inancı da oldukça yaygın.
Kutlamalar boyunca içinde para olan kırmızı zarfların hediye edilmesi de Çin’de oldukça yaygın. Bu sebeple pek çok Çinli, hediye vermesi gereken biriyle karşılaşma ihtimalini düşünerek yanında hep bu zarflarla geziyor.
Buna genelde havai fişekler sebep oluyor. Bu sebeple özellikle de Pekin gibi büyük şehirlerde nefes almak bile güçleşiyor. Kutlamalar süresince kullanılan havai fişeklerin sebep olduğu hava kirliliğinin önüne geçmek isteyen bazı yerel yönetimler, havai fişek kullanımını yasaklıyor.
Çin’de beyaz ve siyah, genellikle “yas” ile ilişkilendirilmekte. Bu sebeple özellikle kutlama boyunca bütün Çinliler beyaz ve siyah renkli kıyafetler giyinmiyor. Kutlamalarda genellikle, iyi şansın bir göstergesi olduğu düşünülen kırmızı renkli kıyafetler tercih ediliyor.
Çin’de belirli bir yaşa gelen yetişkinlerin yalnız kalmaları, özellikle de aileleri tarafından olumlu karşılanmıyor. Bu sebeple Çin Yeni Yılı kutlamaları süresince ailelerinden tepki görmek istemeyen pek çok Çinli, aile buluşmalarını “kiralık sevgilileriyle” geçiriyor.
Milyonlarca Çinli, uzun senelerdir uyguladıkları yöntemler sayesinde yaşları ilerlemesine rağmen hem sağlıklı hem de genç görünmeyi başarıyor. Sizler için listeledik.