Hulusi Kentmen, Yeşilçam’da birçok filmde rol almış olması ile tanınır yıllar sonra bugün ise Google’a doodle olması ile gündeme geldi.
Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden olan Hulusi Kentmen, Yeşilçam’da birçok filmde rol almış olması ile tanınır yıllar sonra bugün ise Google’a doodle olması ile gündeme geldi. Peki Hulusi Kentmen kimdir, hangi filmlerde rol almıştır bu ve benzeri soruları cevaplayalım.
HULUSİ KENTMEN’İN HAYATI
20 Ocak 1912’de Bulgaristan’ın Tırnovo şehrinde dünyaya gelmiş olan Hulusi Kentmen, İzmit Körfezi’nde büyümüştür. İzmit’te bulunan Akçakoca İlkokulu’nda ilk sanat denemelerini yapan sanatçı aynı zamanda deniz kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldı. 1961 senesinde astsubaylık görevinin bitmesi ile Halkevi’nde tiyatroya başladı. Burada oyunculuk yaptığı sıralarda ünlü rejisör Burhan Tepsi tarafından keşfedildi. Bu keşfedilmeden sonra usta sanatçının oyunculuk kariyeri tam anlamı ile başlamış oldu.
İlk oyunculuklarını tiyatro üzerinden yapan Kentmen, 1942 yılında Sürtük filmi ile sinema oyunculuğuna başlamış oldu. Sinema oyunculuğu yapıyor olmasına rağmen Hulusi Kentmen, tiyatrodan da hiçbir zaman vazgeçmedi. Kurmuş olduğu Hulusi Kentmen Tiyatro topluluğu ile turneler düzenleyerek farklı şehirlerde sahneye çıktı.
Yeşilçam’ın sert, aksi ve bir o kadar da sevecen babası olan Hulusi Kentmen, bahçıvan, komiser ve daha birçok rol için uygun görülmüştür. Adile Naşit, Kemal Sunal, Tarık Akan ve Halit Akçatepe gibi ünlü isimler ile aynı filmlerde oynamış olan usta sanatçı, kırk altı sene süren sanat hayatında beş yüze yakın filmde rol almıştır. Bunlar; Ah Nerede, Oh Olsun, Delisin gibi Türk toplumu için önemli yer kaplayan, herkesin aklında yer etmiş filmlerdir.
1938 senesinde Refika Kentmen ile dünyaya giren oyuncunun Volkan adında bir oğlu olmuş ve bu çocuğundan da iki torunu dünyaya gelmiştir. Oyunculuğun yanında amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilenen Kentmen, aynı zamanda keman çalmayı da biliyordu. 1980 yılında Hülya Koçyiğit’in kadrosuna dahil olarak İzmir Fuarı’nda Akasyalar Gazinosu’nda sahneye çıkarak keman çalıp parodiler yapmıştır.
Hulusi Kentmen’in 81 sene süren yaşamı 20 Aralık 1933’te böbrek yetmezliği sebebi ile son bulmuştur.