Forward işlemi nedir?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Forward, teslim edilmesi ileriye yönelik tarihte gerçekleştirmek üzere veya herhangi bir malın fark etmeksizin hizmetin, fiyatı ve miktarının şimdiden belirlenmesi ve prosedürlere uygun bir sözleşmeyle…

Forward işlemi nedir?

Forward Kavramı Nedir?

Forward, teslim edilmesi ileriye yönelik tarihte gerçekleştirmek üzere veya herhangi bir malın farketmeksizin hizmetin, fiyatı ve miktarının şimdiden belirlenmesi ve prosedürlere uygun bir sözleşmeyle bağlanması işlemine denir. Forward, finansal kurdaki dalgalanmaların önüne geçebilmek için bir  çeşit koruma yöntemi olarak da tanımlanabilir. Aslında ileride kurların yükselmesi veya alçalması ön görülebiliyorsa ticaretten herhangi bir zarar edilmemesi için Forward işlemini uygulayabiliriz.

Forward işlemini örnekler üzerinde anlatalım.

Mesela dolar 3.30 TL iken biz 3300 TL verirsek eğer 1000 dolar alabiliriz. Eğer ki yapılan Forward sözleşmesi 3 ay vadeli ise, yapılan işlemde ödeme 3 ay sonra gerçekleşir. Eğer  bu sözleşmede belirtilen Forward fiyatı 3.50 TL olmuşsa yani yatırdığımız zaman ki kurda artış olmuşsa, anlaşma alan kişi, üç ay sonrasında 3400 TL ödeyecektir. Yani kısacası kur 3 ay içinde 3.60 TL'ye çıkarsa, bu durumda yatırımcı o malı yine 3500 TL yerine 3400 TL fiyatına alabilecektir. Kalan 200 TL'lik fark da 3 ay vadeli yapmış olduğu yatırımın karı olmuş olacaktır.

Ancak dolar kuru önümüzdeki günlerde nasıl bir şekil alacağı önceden bilinemeyediği için birtakım riskler barındırır. Örnek verecek olursak, dolar kuru 3,00 TL'ye düşerse bu durumda yatırımcı işlemini yine 3,30 TL üzerinden yapmakla zorunludur.

Forward İşlemi hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz aşağıya bıraktığım linkten faydalanabilirsiniz;

Forward İşlemi ve Avantajları Nelerdir?

Kurda yaşanan birtakım dalgalanmaların, yapılan veya yapılacak olan ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkilemesini engeller. Oluşabilecek zarar riskini azaltır.

Peşin para girişlerinde veya elde edilen karda olabilecek dalgalanmaların önüne geçilmiş olacaktır.

Forward ve Özellikleri

  • Nakit veya limitli olmak üzere iki tür bulunan ürün, döviz olarak Euro, Altın ve Dolar başta olmak üzere birçok çeşit kur için yapılabilir.

  • Forward, referanslı ve referanssız bir şekilde kur kullanılarak yapılmaktadır.

Forward ile ilgili örnekler vererek daha iyi anlamanız için video bilgilendirme için uzantıya tıklayın.

Forward’ın Piyasalar İçin Önemi

Vadeli işlemlerin bu piyasada gerçekleşmiş olan vadeli fiyat ile beraberinde hesaplanmış olan vadeli fiyat arasında pek de fazla fark olmadığı gözlemlenmektedir. Bu durumun en önemli nedeni piyasaların aktif olması ve piyasaların arbitraj nedeni itibariyle yüksek bir farka izin vermemesidir. Bu sebeple vadeli yapılan sözleşmelerin fiyatlanmasında nakit ya da vadeli piyasa arasındaki ilişki son derece önemlidir.

Yapılan finansal sözleşmelerin asıl teorik fiyatı, Taşıma Maliyeti Modeli ile belirlenebilir. Taşıma Maliyeti Modeli, arbitraj aralığı mantığına da dayanmaktadır. Aslında arbitraj yapanlar, vadeli sözleşme fiyatlarını kesin bir fiyat aralığı içinde tutar. Bu oluşan iyat aralığı dışındaki fiyatlar arbitraj yapanlara %100 risksiz  bir kar elde etme şansı tanır.

Gönder
runtobet casino siteleri