Tahvil ve Bono Nedir?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Tahvil nedir? Bono nedir? Tahvil ve Bono arasındaki fark nedir? Neden Tahvil alınır?

Tahvil ve Bono Nedir?

Bono Nedir?

Bono, borçlu olan tarafından düzenlenen yazılı bir ödeme yükümlülüğüdür. Bono; borçlu tarafından imzalanan , alacaklı'nın emre , belirlenmiş olan tarihte ve yerde kayıtsız ve koşulsuz belirli bir tutarın ödenmesini içine alan bir senettir.

TTK göre bononun şekil şartları:

Senet metninde bono veya emre muharrer senet kelimesini ve senet Türkçe'den başka bir dilde yazılmışsa o dilde bono karşılığı olarak kullanılan kelimeyi,

- Kayıtsız ve şartsız muayyen bir bedeli ödeme vaadini,

- Vadeyi,

- Ödeme yerini,

- Kime ve kimin emrine ödenecek ise onun ad ve soyadını,

- Senedin tanzim edildiği gün ve yeri,

- Senedi tanzim edenin imzasını içerir.

Tahvil Nedir?

Tahvil, TTK'na göre anonim şirketlerin ödünç para bulabilmek için itibari kıymetleri eşit ve ibareleri aynı olmak şartıyla oluşturulan borç senetlerine tahvil denir. Tahviller sabit getiriye sahip menkul kıymetlerdendir. Tahviller en az 2 , en çok ise 7 yıl vadeli oluşturulabilir. Devlet de tahvil ihraç edebilmektedir. Devlet tahvilleri ve özel sektör tahvilleri , primli tahvilller-başabaş tahviller, ikramiyeli tahviller, nama ve garantisiz tahviller, sabit ve değişken faizli tahviller, indeksli tahviller, rüçhan haklı tahviller, kara iştirakli tahviller ve hisse senetleri ile ararlarında değişiklik yapılabilen tahviller olmak üzere tahvil türleri.

Tahvil ve Bono Arasındaki Fark Nedir?

Genel bağlamda bakıldığında Tahvil ve Bono arasında tek bir fark bulunmaktadır. Tahvil ve Bono arasındaki fark , tahvil 1 yılda uzun vadeye sahip borçlanma aracı iken, bono ise 1 yıldan kısa vadeye sahip borçlanma aracıdır.

Neden Tahvil Alınır?

Bütçe de kısa vadeli açık yaşayan şirketlerin kısa vadeli finansman açıklarını karşılamalarnı sağlamak için özel şirketler tahvil çıkartırlar. Faiz getirisini cazip bulan yatırımcılarda tahvil alabilirler yani şirketler veya yatırımcılar yalnızca finansman olarak yaşadıkları sıkıntıları karşılmak için değil faizin cazip bulunması durumunda da alınabilir.

Devlet Tahvili ile Şirket Tahvili Arasındaki Fark Nedir?

Şirket tahvilleri, şirketin iflas etmesi ve faiz ile anapara ödemesinde temerrüde düşmesi açısından devlet tahvillerine oranla daha yüksek risk taşıdıklarından, genellikle devlet tahvillerinden daha yüksek faiz geliri sağlarlar.

Gönder
runtobet casino siteleri