Dul Kalan Kadınların Ölen Eşleriyle Birlikte Yakıldığı Hint Geleneği: Sati Ritüeli

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Sati ritüeli, dul kalan kadınların ölen eşleriyle birlikte yakıldığı bir Hint geleneğidir.

Dul Kalan Kadınların Ölen Eşleriyle Birlikte Yakıldığı Hint Geleneği: Sati Ritüeli

Sati, Sanskrit kökenli bir kelimedir ve dürüst, erdemli, iffetli, sadık olan kadın manasına gelir. Geleneksel Hint kültürüne ve Hinduizm inancına göre dul kadın; uğursuzluk, fakirlik, kötü şans getirir ve günahkârdır. Dul kaldıktan sonra uğursuzluk, kötülük, günahkârlık sembolüne dönüşen kadının, kendini dünyadan soyutlama veya sati geleneğine uyup ölen kocasıyla birlikte canlı canlı yanmaktan başka bir seçeneği yoktur. Ölen kocasıyla birlikte yakılma tercihi yapmayan kadın, bir daha asla evlenemez. Kalan yaşamını sefil bir hayat sürerek geçirir.

Geleneksel Hinduizm inancına göre dulluk, kadının eski günahlarından ötürü başına gelen bir musibettir. Hinduizm ve reenkarnasyon inancı kapsamında ruhlar ölümsüz olduğu için, dul kadının ruhunun öteki hayatta daha üst bir kastın bedeninde yer alabilmesi için kadının sati geleneğini uygulaması şarttır. Kendini ölen kocasıyla birlikte yakılmak istemeyen kadının ruhu, öldükten sonra daha alt bir kastın bedenine yani, bir hayvan bedeninde yer alacak yada sonraki yaşamında dünyaya kadın olarak gelecektir. Geleneksel Hinduizm inancında da dünyaya bir kez daha kadın olarak gelmek büyük bir lanet olarak kabul edilir.

Sati Ritüeli Nasıl Gerçekleştirilir?

Sati töreni ritüeli, kadının gelinlik sarisi kıyafeti giyerek ölen kocasıyla birlikte sati alanında yakılmasıyla yapılır. Sati töreni sonunda yanan kadın kutsallaştırılır ve sati töreninin gerçekleştirildiği alan da kutsal alan olarak kabul edilir. Bu kutsal alanı ziyaret edenlerin de hacı olduğuna inanılır.

Ritüelin Yasaklanması

MS 400'lere kadar dayanan ve bir insan hakları ihlâli sayılan sati geleneğini ortadan kaldırmaya dönük hamleler yapılmıştır. Hindistan'ın, İngiliz egemenliğine girdiği zamanlarda, 1826'da Doğu Hindistan Şirketinin yönetiminde bulunan bölgede sati uygulaması yasaklandı ve 1856 yılında dul kadınların evlenebilmesine imkân sağlayan bir kanun çıkarıldı. 1861 yılında ise Hindistan'da sati uygulaması yasaklandı. Hindistan 1947 yılında bağımsız olduktan sonra sati uygulamasını yasa dışı ilan etti. Günümüzde sati geleneği, Hindistan'ın bazı kırsal kesimlerinde nadir de olsa hâlen devam ettirilmektedir.

6 Yaşından Beri Demir Kapsülün İçinde Yaşayan Paul Alexander'ın Hikayesi

6 Yaşından Beri Demir Kapsülün İçinde Yaşayan Paul Alexander'ın Hikayesi

6 yaşından beri demirden bir kapsülün içinde yaşamak zorunda kalan Paul Alexander'ın ilginç hikayesi.

Gönder
runtobet casino siteleri