Avrupa'daki doğal gaz fiyatları, LNG ve enterkonnekte altyapısının oluşmasıyla sadece 2025 itibarıyla sürdürülebilir bir seviyede normalleşebilir.
Fitch Ratings raporu, Avrupa'da doğal gaz krizi en kötü günlerinin geride kaldığını belirtiyor. Rapora göre, Avrupa'nın uzun vadeli gaz tedariki için temel kriter olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve enterkonnekte altyapının sağlanması öne çıkmaktadır. Avrupa'nın LNG tedarikini artırarak ve ılıman hava koşullarına ve talebin düşmesine yönelik adımlar atması, enerji krizinin en kötü senaryosunu önlemiştir.
Avrupa Birliği'nde rekor fiyatlardan dolayı gaz talebi 2022 yılında yüzde 10 azalırken, bu yıl da talebin düşmesinin yüzde 15'e ulaşması bekleniyor. Bu fiyat nedenli talebin düşüşü ülkelere göre değişkenlik gösterir. Alternatif kaynak olarak Rus gazına bağımlılığın azaltılmasında LNG'nin önemi korunacak ve küresel LNG piyasasında tedarik sıkışıklığı devam edecektir.
Çin'in "sıfır Kovid" politikasının kaldırılması sonucu LNG talebinin artması ve bu durumun küresel LNG tedarikindeki sıkışıklığın artması bekleniyor, ancak Avrupa'nın yeterli LNG alımını yapabileceği tahmin ediliyor. Fitch Ratings ise Avrupa'daki doğal gaz fiyatlarının bir süre daha "çok oynak" kalmaya devam edeceğini ve savaş öncesindeki seviyelerden yüksek olarak kalacağını öngörüyor.
Doğal gaz fiyatları 2025'ten itibaren yalnızca LNG ve entegre altyapısının oluşması ile normal hale gelebilir. Avrupa'daki en derin sanal doğal gaz ticaret merkezi olan Hollanda merkezli TTF'de Mart 2023 tarihli kontratlar için megavatsaat başına 58 avro fiyatı bulunmaktadır. Savaş sonrasında Ağustos 2022'de fiyatlar 342,8 avroya kadar çıkmış ancak Aralık 2022'den itibaren ılıman hava koşulları ve yüksek doğal gaz depolama doluluk oranları nedeniyle düşme trendine girmiştir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, fiyatlarda düşüş seyri devam ederse Mart 2023 tarihinde indirim gelebileceğinin sinyallerini verdi.