Genellikle elektirikli direksiyon simidi olan arçalarda yaşanan bu olay, Elektrikli direksiyonun zor dönmesinde alternatör veya akünün yeterli akımı verememesi durumuda direksiyon normalden daha zor bir şekilde haraket eder ve sürüş konusunda sürücüye bazı sıkıntılar yaşatabilir. Sürücü kontağı bir kez aç kapa yaptıktan sonra direksiyon hala eski halinde dönmemişse tamamen sertleşmiştir.
Direksiyon sertleşmesinin Temel Sebepleri
- Arızanın asıl sebebi direksiyon sistemindeki mekanik bağlantılarla alakalı olabilir.
- Hidrolik – elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen bir sorun olabilir.
- Daha farklı noktalardan kaynaklanan bir sorundan ötürü de olabilir: süspansiyon – lastik basıncı gibi.
- Araç eğer ön takımına darbe vs almışsa ve bundan kaynaklı yamulma vs. olmuşsa direksiyonun hareketi zorlaşır.
- Aracın rot ayarı bozulması da direksiyon sistemini doğrudan etkileyen bir faktör.
- Ön lastiklerin hava basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez.
- Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir.
- Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir.
- Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik modül veya hidrolik pompa ve hidrolik pompa kayışı sorunlarından dönmeyebilir.
- Aracın hidrolik yağı bitmiş veya azalmış olabilir.
- Amortisör arızası ve kaster açısının fazla olması da benzer bir duruma neden olabilir.
- Elektrikli direksiyonu olan araçlarda sigorta atmış olabilir, kablo kopması, soket çıkması gibi basit arızalar olabilir, elektrik motoru bozulmuş olabilir
- Motor kaputunu açtığınızda genellikle sarı kapaklı ve üzerinde direksiyon işareti olan kapağın altındaki hazneden yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Haznedar minimum seviyesinin altında ise araca uygun hidrolik sıvısı ile(DOT 4, 5 gibi çeşitleri vardır.) eklemesi yapılmalıdır. Yağ tamamlandığında sistemde başka arıza yoksa direksiyon eski haline dönecektir
Direksiyon Sertleştiğinde Ne Yapmamız Gerekir
Araçlarda direksiyon mekanizması gücünü direk motordan alır, motor durduğu zaman mekanizmaya giden enerjinin kesilmesi demektir. Bu da direksiyona giden enerjinin kesilmesine sebep olur. Aracı tekrar çalıştırak bu durumu ortadan kaldıracaktır.
Eğer araç seyir halindeyken sertleşiyorsa araçta ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir. Yokuş aşağı giderken vitesi boşa atmak direksiyonu sertleşmesine sebep olabilir. Bu nedenle yokuş aşağı giderken vitesi boşa almak yerine daha küçük bir vitese geçmek sürücü için uygun olacaktır.