Plaka Renkleri ve Anlamları. Hangi plaka renkleri, hangi anlamları ifade ediyor hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda bu soruyu cevaplayacağız.
Plaka Renkleri ve Anlamları
Hangi plaka renkleri, hangi anlamları ifade ediyor hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda bu soruyu cevaplayacağız.
Yeşil plakaya sahip olan araçlar, konsolosluk aracıdır. Ülkemize yabancı ülkelerden gelen insanları temsil eden diplomatik bir kuruluştur. Bu diplomatik kurumlar, ülkemizin 11 büyük şehrinde hizmet vermektedir. Bu illerimiz İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlerdir. Yeşil zeminde yer alan beyaz yazılar farklı anlamlara gelmektedir. İşte o anlamlar:
➢CD harfleri büyükelçinin makam aracında
➢CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında
➢CM harfleri diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında yer alıyor.
➢CC harfleri konsolosun makam aracında
Mavi plakalı araçlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlıdır. Plaka üzerinde il kodları ve A, AA ya da AAA gibi makama göre harfler yer almaktadır. Mavi zemin üzerine beyaz harflerin yer aldığı plakalardır.
Belki bilenlerimiz vardır. Sarı renk, geçici olan bir şeyi ifade etmektedir. Taksilerin sarı renkte olmasının sebebi de budur. Yeni bir otomobil almışsınızdır, fakat tescil işlemi gerçekleşmediyse trafiğe sorunsuz bir şekilde çıkabilmeniz için size sarı plaka verilmektedir. Plakanın sol üst köşesi ile sağ alt köşesi arasında uzanan beyaz renkli bir şeridi mevcuttur. Bu plaka, 1 hafta ve 1 yıl süresi içinde size verilmektedir.
Kırmızı beyaz plaka emniyet müdürü, kaymakam ve rektörler tarafından kullanılmaktadır. Beyaz zeminin üzerinde kırmızı renkli il kodları ve rakamları barındırır.
Sarı kırmızı plaka, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere TBMM Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı gibi üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılmaktadır. Kırmızı plaka, üzerinde sadece rakamları barındırmaktadır.
Resmi hizmet amacıyla kullanılan araçların plakaları siyahtır. Örn: İtfaiye, Ambulans vb. Bakanlıklara, belediyelere siyah plaka tahsis edilmektedir.
Yönetmeliğe göre, plaka üzerinde yer alan rakamlar ve harfler net bir şekilde okunmalı, görünümünü engelleyen vida, boya vb. hiçbir değişime uğramamalı. Plakayı basan yetkili kurum dışında herhangi bir karakter ya da rakam değişimi kesinlikle yapılmamalıdır. Plakanın üzerinde kesinlikle TR ve ay yıldız şeklindeki 4x10 cm hologram yer almalıdır. Harflere yakın vida ya da vida delikleri ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.
Bildiğiniz gibi her plaka dikdörtgen şeklindedir. Yönetmeliğin emri de budur. 1 mm ile 3 mm arası kabartmalı karakterlerin köşeleri 1 cm yarıçap ile yuvarlanır. Kenar kalınlıklarının uzunluğu 5 mm olmalıdır. Yönetmeliğin bu kurallarına uyarsanız trafikte hiçbir sorun yaşamazsınız.
Plaka Renkleri ve Anlamları yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla otomobil haberi için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.