Depremlerde can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gerekenleri sizler için listeledik.
- Hareket etmeyin ve toz kaldırmayın.
- Ağzınızı ve burnunuzu mendil veya kıyafetinizle kapatın.
- Kibrit ve çakmak yakmayın.
- Borulara ya da duvarlara vurarak yerinizi arama kurtarma ekiplerine bildirmeye çalışın ve ıslık çalın. Bağırmayı son çare olarak kullanın. Çünkü bağırmak tehlikeli boyutlarda toz yutmanıza sebep olabilir.
- Paniğe kapılmayın
- Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan uzak durun.
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durunuz.
- Balkona çıkmayın.
- Balkonlardan veya pencerelerden atlamayın.
- Varsa asansör kullanmayın.
- Sağlam sandalyelerle desteklenen masa altına yada dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşyaların yanına çömelerek kendinizi korumaya çalışın Başınızı iki elinizin arasına alarak yada bir koruyucu (yastık, kitap olabilir) malzeme yardımıyla koruyun. Sarsıntı geçene kadar bekleyin.
- Sarsıntı başladığı zaman yataktaysanız orada durun. Eğer üstünüze düşecek ağır bir eşya vs yoksa bir yastıkla başınızı koruyun.
- Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı olan bir kapı değilse sakın kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı yetersiz inşa edilmiştir ve sizi korumaz.
- Merdivenlere veya çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalmaya devam edin fakat sarsıntı bitince dışarı çıkın. Sarsıntı esnasında binayı terk etmeye çalışmak güvenli değildir.
- Dışarıda kalın.
- Deniz kıyısından uzak durun.
- Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbir alın
- Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olun.
- Enerji hatlarından, öteki binalardan, direklerden, ağaçlardan hatta duvar diplerinden uzak durun.
- Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı uyanık olun ve bu şekilde kendinizi koruyun.
- Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarından uzak durun. Eğer böyle bir ortamdaysanız hemen güvenli bir ortama geçin.
- Metro yada tren personeli tarafından verilen talimatlara uyun.
- Trenin içinde sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk yada herhangi bir yere tutunun.
- Acil olmadıkça kesinlikle metro ve trenden inmeyin. Elektriğe kapılabilir yada diğer bir trenin çarpması sonucu hasar alabilirsiniz.
- Araç kara yolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa yada bulunduğunuz yer güvenliyse yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun. Kontak anahtarını yerinde bırakıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde kalın.
Bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurarak aşağıya inin ve aracınızın yanına yan yatarak ayaklarınızı karnınıza çekin, ellerinizi de başınızın üstüne kavuşturun bu şekilde bekleyin.
- Eğer kapalı bir otoparktaysanız; aracınızın dışına çıkıp yanına yatın. Üzerinize tavan yıkılırsa tünel gibi büyük kitleler aracı ezebilir, ama yok edemez. Araç içinde olursanız, üzerinize düşen bir parça ile ezilebilirsiniz.
- Sarsıntının geçmesini bekleyin. Depremde hasar gören yol, köprü ve rampaları kullanmayın.
- Normal trafikten, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın. Fakat sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gitmeye çalışın.
- Araç meskun bölgelerde ise veya güvenli bir yerde değilse aracı durdurun. Kontak anahtarını üzerinde bırakıp aracı derhal terk edin ve açık alanlara doğru gidin.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.4'lük depremden can ve mal kayıpları bildirilmeye devam ederken uluslararası acil yardım çağrısı yapıldı.