Milyonlarca Çinli, uzun senelerdir uyguladıkları yöntemler sayesinde yaşları ilerlemesine rağmen hem sağlıklı hem de genç görünmeyi başarıyor. Sizler için listeledik.
1) Kordiseps Mantarı Kullanmak
Dünya üzerinde ender rastlanan kordiseps mantarı Çinliler tarafından yüzlerce senedir sağlık ve gençlik kaynağı olarak kullanılmaya devam ediyor. Yüksek rakımlı arazilerde yada çeşitli eklem bacaklıların bedenlerinde yetişen mantar, geleneksel Çin tıbbında da kullanılmakta. Mantar hücrelerine ve tümörlere karşı etkili. Ayrıca böbreklere ve karaciğere çok iyi geldiği ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiği belirtiliyor.
Çinlilerin egzersiz alışkanlıkları da biraz farklı. Ancak bu alışkanlıklar genç görünmek hususunda oldukça etkili söylenebilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak ve soğuk suda yüzmek yaşlılığın yıkıcı etkilerini kaldırdığı belirtiliyor.
Çinlilerin yüzyıllardır uyguladığı Qi Oong adlı meditasyon uygulamalarından sadece biri. Qi Qong, çeşitli egzersiz hareketlerini dikkat toplama ve nefes pratikleri ile birleştiren bir meditasyon çeşidi. Çinliler bu uygulamayla fiziksel ve zihinsel olarak güçleniyor.
Çinlilerin beslenme düzeninde oldukça önemli olan ve ginseng adı verilen bitki kökleri onların stresle mücadele etmelerini sağlıyor. Diğer yandan sıklıkla yedikleri huang gi adlı bitkinin yaşlanmayı engellediği ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiği bilinen bir gerçek.
Lingzhi adlı mantar da Çinlilerin diyetinde oldukça önemli bir yere sahip. Bu mantar, özellikle yaşlı insanlar arasında yaygın. Hafızayı güçlendiriyor, vücuda enerji veriyor ve yaşlanmanın etkilerini düşürüyor.
Goji berry de Çinlilerin strese ve stres kaynaklı sağlık problemlerine karşı kullandığı meyvelerden biri.
Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemlisi beslenme alışkanlıklarıdır. Çinliler, ne yediklerine, ne zaman ve nasıl yediklerine çok dikkat ediyor. Bu sebeple beslenme saatlerini vücut saatlerine göre ayarlıyorlar.
Çin coğrafyasında günün ilk öğünü sabah saat 9 ile 11 arasında oluyor. Ayrıca kahvaltıda sıcak yemekler yiyorlar. Çinliler için akşam yemeği sofrası ise 17.00 ila 19.00 arasında kuruluyor.
Yapılan araştırma sonucu bütün sakinlerinin uzun ömür sürdüğü bir Çin köyünde, burada yaşayanların ilk çocuklarını 27 ila 28, son çocuklarını ise 42 ila 43 yaşlarında yaptıkları ortaya çıktı. Yani uzun süre yaşayan Çinliler, dünya ortalamasına oranla daha geç yaşta çocuk sahibi olmakta.
Çin’deki insanların sağlıklı ve genç görünümleri sadece geleneksel bitkilerden yada sağlıklı beslenme alışkanlıklarından dolayı değil. Çünkü gençlik, fizyolojik olduğu kadar da psikolojik de durum. Sosyal ilişkiler, zihin yapısı ve sağlığı gibi faktörler de genç görünmek söz konusu olduğu zaman oldukça önemli. Bu sebeple Çinlilerin kalabalık ve bir arada yaşayan aile yapılarının da genç görünümlerinde oldukça etkili olduğu tahmin ediliyor.
Çin, geçen sene nüfusunun düştüğünü açıkladı. Çin nüfusu, 800 bin kişi azalırken Hindistan, bu sene dünyanın en kalabalık olabilir.