Modern fiziğin babası olarak da adlandırılan Galileo, yaşadığı dönemde ise bir deli gözüyle görülmüş olup yaptığı çalışmaların birçoğu da sansürlenmiştir. Galileo Galilei neden yargılandı?
15 Şubat 1564 yılında dünyaya gelen İtalyan fizikçi, astronom, filozof ve matematikçi Galileo Galilei; Rönesans’ın bilimsel gelişimine çok ciddi katkılarda bulunmuştur. Bu yönüyle “modern fiziğin babası” olarak da adlandırılan Galileo, yaşadığı dönemde ise bir deli gözüyle görülmüş olup yaptığı çalışmaların birçoğu da sansürlenmiştir.
Tıpkı Katolik Kilisesi tarafından, içlerinde Kur-an’ı Kerim’in yer aldığı “yasaklı kitaplar listesine” dahil edilen “Konuşmalar” adlı eseri gibi…
Galileo Galilei, Konuşmalar adlı eserini yayınladığında büyük bir gürültü koptu. Öyle ki yenilikçilik çalışmalarıyla bildiğimiz Martin Luther dahi, Almanya’dan seslenerek “bu ahmak bütün gökbilim sanatını yerle bir edecek!” demiştir.
Çünkü Galileo bu eseriyle beraber Dünya’nın kendi ekseni etrafında döndüğünü tüm dünyaya açıkça ilan etmişti. Kitabın Latince yerine İtalyanca yazılmış olması da Papa’nın öfkesini iki kat arttırmıştı.
Kitabın içeriğinde ise Galileo, 3 kişinin birbiriyle sohbet ettiğini ve bu sohbete yer verdiğini belirtmiştir. Sohbetteki karakterler; Salviati, Sagredo ve Simplicio’dur.
Bu karakterlerin yansıttığı özellikler ise kısaca şöyledir;
Salviati; Galileo’nun kendi düşüncelerini aktarmaktadır.
Sagredo; akılcı düşünceye sahip bir adamı yansıtır.
Simplicio; mevcut dayatmaları sorgulamadan kabul eden, zavallı bir insan rolündedir.
Yayınlamış olduğu bu eser üzerine Engizisyon Mahkemesi tarafından yargılanan Galileo Galilei, savunduğu doğruları mahkeme karşısında daha fazla diretememiştir. Çünkü karşısındaki yargıçlar, birer Din adamlarıdır ve Galileo kendisini savunabilecek yaşta olmadığını düşünmektedir.
Mahkeme, Galileo’yu “diri diri yakmakla” cezalandıracakken, Galileo “bu yaşlı adama merhamet edin, yanlış işler yaptığımı kabul ediyorum, lütfen beni bağışlayın” diyerek tüm ömrünü adadığı çalışmalarını inkar etmek zorunda kalmıştır.
Bu durumda mahkeme Galileo’ya ev hapsi cezasının yanı sıra bir de 3 yıl boyunca haftada ikişer defa olmak üzere İncil’deki Pişmanlık İlahisi’ni okuma cezası vermiştir. Aynı zamanda 500 sayfalık “Konuşmalar” adlı eseri de Kilise’nin yasaklı kitaplar listesine eklenmiştir.
Yaşlı bedenini yakılmaktan kurtaran Galileo Galilei çok iyi biliyordu ki; mahkeme salonundan çıktığı vakit dünya hâla dönüyordu…