Barış Manço’nun Şarkısında Geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Hikayesi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Herkesin gönlüne taht kurmuş büyük sanatçı Barış Manço’nun şarkısında geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesini daha önce duymuş muydunuz?

Barış Manço’nun Şarkısında Geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Hikayesi

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Kimdir?

Kim olduğu bilinmeyen kişiler için kullanılan “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” deyimindeki Mehmet Ağa hayali bir karakter değildir. Asıl adı Mehmet Cezzar Sarı Çizmeli’dir. Aslen 1800’lü yıllarda KKTC’nin Göçeri köyünde yaşayan bir ağadır. Yaşadığı köyünün isminin Göçeri olmasının sebebi de yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Barış Manço’nun bu ağa ile yollarının kesişmesi ise 1971 yılında Kıbrıs’a konser için gitmesine dayanır. Barış Manço, oranın köylülerden Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın hikayesini dinler. 

 

Mehmet Ağa doğma büyüme Karamanlı bir toprak ağasıyken Osmanlı’da dönemin yetkilileri Mehmet Ağa’dan kardeşlerini de alıp  Kıbrıs’a göçmelerini talep etmiştir.  Kendilerine Girne’den büyük bir arsa hibe edilir. Bu değişiklikteki amaç ise beş kardeşin Karaman’da olduğu gibi burada da hayvancılık ve tarımı gelişmek adına atması beklene adımlardır.

Mehmet Ağa, söz verdiği gibi tarımda ve hayvancılıkta binlerce insan çalıştırır, üretir, gelişir ve kocaman bir aile olurlar. Üç bin dönüm toprağı vardır. Nâmı sadece piri olduğu işi, tarım ve hayvancıkla başarılı olmasından gelmez. Mehmet Ağa, kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirirmiş. Yeni evlenen gençlere ihtiyaçları olan eşyalar hediye eder, yaşamaları için ev verir, her şeyleri tam olduktan sonra yine de sıkıntıya düşmesinler diye en az da bir dönüm toprak bağışlarmış.

 

Dahası fakir fukara bir kahvehaneye ya da lokantaya gittiğinde yediğinin içtiğinin parasını ödeyemezse tüm hesabı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın adına yazdırmış. Yardımseverliği ve bol gönüllülüğü ile tanılan, sevilen ağa; şehre indiğinde tüm esnaf, tutuklarını çıkarır ve o da ihtiyaç sahiplerinin yaptıkları veresiye alışverişlerin hesabını kapatırmış. Asıl ününü de vergi aylarındaki sürtüşmeleri çözmesi ile kazanmıştır. Köylere giden vergi görevlileri normal vergiden fazla almaya kalktıklarında vergi mükellefleri “valla bizden bu kadar gerisini Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” öder diyip işin için sıyrılırlarmış. Bazı dönemlerde üç köyün vergisini bile ödediği kulaktan kulağa duyulurmuş. 

 

Mehmet ağa kibire yenik düşmeden hayatını sürdürmüş. Hep fakire yardım etmiş, ihtiyacı olana el uzatmış, mazlumun yanında olmuş. Elinden geldiğince derdi olana derman aramıştır. Ancak zengin bir toprak ağasıyken elinin bol olması sebebiyle beş parasız bir biçimde vefat etmiştir. Barış Manço 1971 yılında gittiği Kıbrıs’ta bu hikayeyi duyar ve araştırır. Hatta Mehmet Ağa’nın ailesinin üyeleri ile  de tanışıp görüşür. Unutulmaz eseri sayesinde ismini ölümsüzleştirdiği yardımsever adamın 1982 yılında mezarını da bulur ve bir mezar taşı yaptırır. Mezarı ömrünü geçirdiği köyünde, Lefkoşa yakınlarında Göçer’idedir. 

 

“Yaz tahtaya bir daha

Tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet Ağa

Bir gün öder hesabı”

 

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın Hikayesi

 

Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Benzer içerikler için buraya tıklayınız.

 

Gönder
runtobet casino siteleri