Yoksul Aileler Neden Daha Çok Çocuk Yapar?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Yoksul ailelerin daha çok çocuk yapma eğilimde olduğunu fark etmişsinizdir. Peki, neden? Sizler için bu sorunun cevabını araştırdık, işte hepsi yazımızda...

Yoksul Aileler Neden Daha Çok Çocuk Yapar?

1) Eğitimsizlik

Şüphesiz en büyük etken eğitimsizlik… Genç yaşta evlendirilen kızların eğitim hayatını tamamlama ve çocukları için eğitim konusunda rol model olma olasılıkları azdır. Üstelik genç yaşları itibariyle daha fazla çocuk sahibi olma ihtimalleri de yüksektir. Eğitim hayatı daha uzun süren kadınlar daha az çocuk sahibi olma eğilimindedir. 

 

2) Erken Evlilik 

Zorla evlilik, taraflardan en az birinin 18 yaşın altında olduğu ve evlilik için rıza göstermediği evliliklerdir. Birçok nedenle gerçekleşebilir ve kızlar bu durumda daha savunmasız konumdadır. Bir kız genç yaşta evlendiğinde çocuk sahibi olacağı süre çok daha erken başlar.

 

3) Dini İnançlar 

Birçok kutsal inançta çocuklar büyük bir nimet olarak görülür. Dini metinler ve kutsal yazılar da bu fikri güçlendirir. “Çocuk kısmetiyle gelir” gibi inançlar ve çocukların kendilerine verilmiş bir hediye olduğu düşüncesi kalabalık aile fikrinin benimsenmesine sebep olur.

 

4) Ataerkil Değerler

Çoğu ülkede ataerkil değerler ve baskılar hala sürmektedir ve oldukça yaygındır. Erkekler, doğum kontrol yöntemi kullanıp kullanmama konusu da dahil olmak üzere çoğu konuda eşleri ve aileleri adına kararlar verirler. Bunun sonucunda kadınlar, kaç çocuk sahibi olacakları konusunda söz sahibi olamazlar. 

 

5) Sağlık Hizmetlerinin Erişilmez ya da Kısıtlı Olması

Sağlık hizmetlerine erişimin olmaması da doğum kontrolünün uygulanmamasına neden olmaktadır. Özellikle sağlık hizmetine erişimin daha zor olduğu kırsal bölgelerde doğum kontrolünün uygulanması pek mümkün olmaz. Ayırca halk bu konuda bilinçsizdir.

 

6) Aile Mirası

Birçok aile soyunu ve soyadını devam arzusu içgüdüsü ile gelebilir. Ebeveynlerin aile miraslarını sürdürmek için kendi genetiklerini aktarma konusunda meyilli olmaları alışılagelmiş bir durumdur.

 

7) Sosyal İtibar

Çocukların nimet olarak görüldüğü bir kültürde aile ne kadar büyükse, o kadar kutsanmış olduğuna inanılıyor. Bizdeki aşiret sistemini buna örnek olarak gösterebiliriz.  Güney’in birçok yerinde, çocuksuz çiftler damgalanır ve hoş karşılanmaz. Büyük aileler güçlü olarak görülür ve bir kadın çocuk doğuramıyorsa, kocasının onu terk etmesi veya başka bir kadınla evlenmesi alışılmadık bir durum değildir.

 

8) Yaşlılığa Yatırım Yapma Fikri

Fakir toplumlarda çocuklar büyüdükçe ebeveynlerin ve kardeşlerinin geçimini ve güvenliğini sağlama gibi sorumlulukları üstlenirler. Ebeveynler daha çok çocuğa sahip olarak bir gün çocuklarından birinin yoksulluktan kurtaracak kadar başarılı olabilme ihtimalini ya da kendilerine bakacak bir çocuk olma ihtimalini artırmak isteyebilirler. 

Gönder
runtobet casino siteleri