TİM Başkanı, Nisan'da ihracat tarihi bir performans göstererek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.
Gülle, nisan ayında ihracat ailesinin tarihi bir performans göstererek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Bu rakamla beraber, aylık en yüksek ihracat rakamımıza erişmeyi başardık. Böylece son 20 ayın 18’inde aylık rekor kaydedilmiş oldu. 12 aylık ihracatımız ise 240 milyar doları aştı. Yıl sonu 250 milyar dolar hedefini inşallah yılı tamamlamadan ulaşacağız." diye konuştu.
Rakamların detaylarına bakıldığında 25 sektörün ihracatını artırdığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:
"21 sektörümüzün ihracatı yüzde 10’dan fazla artış kaydetti, bu ay 3,3 milyar dolar ile ihracatını rekor bir düzeye taşıyan kimya sektörümüz ilk sırada yer alırken, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv sektörümüz ikinci ve 2 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Bu sektörlerimizin yanı sıra sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, demir ve demir dışı metaller ile çelik sektörlerimizde yaşandı. Tam 8 sektörümüz nisan ayında ihracat rekoru kırdı. Farklı sektörlerde aynı anda kaydedilen bu başarılar Türkiye’nin topyekun bir üretim ve ihracat hamlesi içinde olduğunun ispatıdır."
Gülle, nisan ayında 61 ilin ihracatını artırmayı başardığını bildirerek, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin sırasıyla; 9,4 milyar dolarla İstanbul, 1,9 milyar dolarla Kocaeli ve 1,4 milyar dolarla İzmir olduğunu söyledi.
Bu şehirlerin haricinde ihracat artışıyla dikkati çeken diğer illerin ise ihracatını 200 milyon dolar artıran Ankara ve 94 milyon dolar artıran Denizli olduğunu aktaran Gülle, 16 ilin tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini vurguladı.
Gülle, yeni yatırımlar devreye girdikçe Anadolu’da ihracatın süratle artmaya devam ettiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nisan ayında Yozgat’ın ihracatını 4 kat, Nevşehir’in ihracatını 2,5 kat artırdığını özellikle vurgulamak istiyorum. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum. İhracatçılarımız bu ay, ülkemizin bayrağını 214 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. 155 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 2 milyar dolarla Almanya, 1,8 milyar dolarla ABD ve 1,2 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu.
Aralarında Almanya, ABD, İsrail ve İspanya’nın da dahil olduğu tam 27 ülkeye ihracatta rekor kırdık. İsrail ve İspanya’da geçen ay yoğun bir katılımla ticaret heyetleri gerçekleştirmiştik. Akabinde gelen bu başarı bizler için sevinç kaynağı oldu. İspanya’ya ihracatımız 270 milyon dolar, İsrail’e ihracatımız 190 milyon dolar artış kaydetti. Bu ay ilk kez bir ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik."
Ülke gruplarına göre ihracata bakıldığında en büyük pazar olan Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 29 artışla 10 milyar dolara ulaştığını bildiren Gülle, AB’nin ihracattaki payının yüzde 42, AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de dahil edildiğinde Avrupa Kıtası'nın nisan ayı ihracatındaki payın yüzde 55 olduğunu söyledi.
Gülle, diğer ülke gruplarında ise Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 milyar dolar, Afrika Kıtasına 2,4 milyar dolar, Kuzey Amerika’ya 2 milyar dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anlatarak, Sahra Altı Afrika’ya ihracatın ise yüzde 68’in üzerinde artış kaydederek ilk defa aylık 1 milyar doları aştıklarını dile getirdi.
TİM Başkanı Gülle, ihracat birim fiyatında pozitif ivmenin devam ettiğini belirterek, birim ihracat değerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1,44 dolara yükseldiğini vurguladı.
Firmalar tarafından ihracata duyulan yoğun ilginin 2022 yılında da ihracatçı firma sayısına yansımaya devam ettiğini ifade eden Gülle, şunları kaydetti:
"Bu ay 2 bin 80 firmamız ilk kez ihracat yaparak ihracat ailemize katıldı. Yeni firmalarımız, nisan ayında 123,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ay ihracat yapan firma sayımız ise 48 bin 938 oldu. Miktar bazında ihracatımız ise yüzde 4 artarak 16,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Takip ettiğimiz bir diğer gösterge olan Türk lirası ile ihracatta da yükseliş devam ediyor. Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 162 ülkeye toplam 8,7 milyar TL tutarında Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi. Nisan ayında Türk lirası ile olan ihracat yüzde 55 arttı.
Bir diğer müjde ise ihracat ailemizin en önem verdiği başlıklardan olan Dış Ticaret Dengesi'nden geldi. Rakamlara enerji hariç bakıldığında bu ay dış ticaret fazlası vermeyi başardık. Enerji hariç ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 101’e yükseldi. Artık net bir şekilde görüyoruz ki Türkiye ihracatta yaptığı bu atılımın meyvelerini toplamaya başlamıştır. Enerji dahil doğrudan Dış Ticaret Fazlası vereceğimiz günler ise Allah’ın izniyle yakındır. Bunu başarmak için kenetlenmiş 100 bin kişilik kocaman bir ihracat ailesi var." dedi.
2022 yılı ihracat hedefi olan 250 milyar dolara ulaşmak için ihracatı geçen yıla göre her ay 2,1 milyar dolar artırmak gerektiğini anımsatan Gülle, "Biz bu ay, ihracatımızı bu rakamın neredeyse iki katı kadar artırdık. Son rakamların neticesinde, 250 milyar dolara giden yolda 15 milyar dolar artıdayız. Mevcut ivmenin yükselişle devam ediyor olması, son derece önemli. Tüm hedeflerimize büyük bir azim ve inançla yürüyoruz. İhracat artışından kaynaklanan yüksek bir refah seviyesi hedefliyoruz. Çünkü ihracatla yükselen Türkiye ihracatla yükselen 84 milyon demek." diye konuştu.