Kripto piyasasında bir sarsıntı yaşanıyor. Birçok şirket şimdiden ödemelerin dondurulacağını ve iflasın ilan edildiğini duyurdu. Müşteriler Bitcoin ve altcoin yatırımlarını geri çekmeli mi?
FTX'i çevreleyen artan skandallardan sonra, risk sermayedarlarının yanı sıra özellikle küçük yatırımcılar ve tüccarlar çok para kaybetti. Kurucu ve eski CEO Sam Bankman-Fried (SBF) etrafında kripto ekosisteminin aşamalı çöküşü sırasında, diğer merkezi kripto borsaları iflas tehdidiyle karşı karşıya. Pek çok yatırımcı haklı olarak artık kripto değerlerini Binance, Coinbase ve Co. gibi merkezi kripto borsalarından çeksin mi diye soruyor. Ama bu mantıklı mı? Peki bu şekilde çekilen BTC, ETH ve ADA ile ne yapılacak.
FTX Bitcoin Baskısını Artırıyor
Satoshi Nakamoto'nun 2008 küresel ekonomik krizine bir yanıt olarak ortaya koyduğu fikir, merkezi olmayan, işleyen ve hepsinden önemlisi krize dayanıklı bir parasal sistemdi. Paranın kendi kendine kontrolü, kişisel sorumluluk ve dezenflasyonist bir parasal ağ gibi yaklaşımlarla. Kesinlikle bir değer deposu olarak altına paralellikler nedeniyle ve Bitcoin piyasa değerine göre ilk ve en büyük kripto para birimi olduğundan, bu anlatıyı destekleyen pek çok destekçi var.
Ancak FTX ve Alameda Research'ü çevreleyen olaylar tam tersini yansıtıyordu. Müşteriler kripto para birimlerine erişemez oldu, SBF FTT token ile tedarik hacmini şişirdi ve komuta yetkisi de merkezi bir varlığın eline geçti. Binance ve Coinbase gibi merkezi kripto borsalarının benzer şekilde çalışması pek olası değil ancak bu durum yatırımcıları daha az korkutmuyor. Pişman olmaktansa güvende olmak daha iyidir: Müşteriler Bitcoin ahlakına uygun hareket etmiş olsaydı, madeni paralar donanım cüzdanında güvende olurdu.
Bitcoin yaklaşımlarının kriptoya ilgisi olan yatırımcılar için anlaşılması ve uygulanması kolay olsa da, özellikle sıradan insanlar için bir kayıp riski vardır. Düşünmeden ve önceden araştırma yapmadan cüzdan satın almak veya oluşturmak ve madeni paralarınızı merkezi borsalardan çekmek ölümcül sonuçlar doğurabilir. Örneğin, her jeton her zincir yoluyla her cüzdana gönderilemez - tek başına girişim toplam kayba neden olur. Donanım cüzdanları da yok edilebilir, çalınabilir veya kaybolabilir.
Tüccarlar için şu soru zaten ortaya çıkmıyor: Alım satım yaptıkları veya stake etmek istedikleri madeni paralar, öz gözetimden kurtarılmaya zorlanmalıdır. Ancak merkezi borsalara ek olarak, SushiSwap, UniSwap ve Co gibi merkezi olmayan kripto borsaları da vardır.
DeFi borsaları, Binance veya Coinbase ile karşılaştırılabilir yıllık işlem hacimlerine sahip olmasa da, tüm borsa altyapısının dayandığı akıllı sözleşmeler mükemmel çalışır ve özel yatırımcıların amaçları için her zaman yeterlidir. FTX ile karşılaştırıldığında, müşteri fonları kolayca yönlendirilemez. Likidite de garanti edilmelidir ve kontrol merkezi olmayan, özerk bir organizasyona sahiptir. Teorik olarak işleyen, merkezi olmayan bir ticaret yeri. Bununla birlikte, örneğin kaynak koddaki hatalardan yararlanan bilgisayar korsanı saldırıları daha sık gerçekleşir. Düzenleme eksikliği de bazı yatırımcılar için bir dezavantaj olduğunu kanıtlıyor.
Dolayısıyla karar yüzde 100 her yatırımcının kendisine ait. Burada bireysel niyet büyük rol oynuyor. Kripto piyasasına aktif olarak katılan herkes, portföyünün en azından bir kısmını ticaret yerlerinde tutmaktan kaçınamaz, ancak bir DEX'e de geçebilir. Öte yandan, Bitcoin ve altcoinleri uzun vadede elinde bulunduranlar, kripto varlıklarını bir cüzdanda güvence altına alarak ödemelerin durdurulması riskini ve potansiyel borsa iflası riskini azaltır.