Rusya'nın para birimi rublenin, neredeyse savaş öncesi değerine geri dönmesi dünyanın gündeminde.
Özellikle Rusya'nın para birimi olan ruble, savaşlara ve yaptırımlara rağmen değerini korudu. USD/RUB, 24 Şubat 2022'de savaştan bir gün önce 81 civarındaydı ve 7 Mart'ta 177'ye yükseldikten sonra düşmeye başladı.
Düşüş, son günlerde hızlandı ve döviz kuru neredeyse savaş öncesi 83 seviyelerine geri döndü. Ruble savaşın ilk günlerinde hızlı bir devalüasyon yaşarken, 10 Mart'ta yaptığı bir konuşmada Rusya ekonomisinin yaptırımlar nedeniyle çöktüğünü iddia eden ABD Başkanı Joe Biden, konu hakkında “Bir ruble artık bir Amerikan kuruşundan daha az değerli” demişti.
Rusya'nın 300 milyar dolar ve avro dahil olmak üzere kabaca 640 milyar dolarlık rezervi ABD ve müttefikleri tarafından dondurulmasına ve Rusya'nın merkez bankasının rublenin rezervlerini savunmak için kullanmasına rağmen, rublenin toparlanması bu konuda endişeleri artırıyor.
Rublenin neredeyse savaş öncesi döneme dönmesi de dünyanın gündeminde. Ülkeden döviz çıkışları üzerindeki sermaye kontrollerinin rublenin değerini etkin bir şekilde koruduğu da kaydedildi. “Ruble işgal sonrası düşünün tamamını geri almaya yaklaştı” başlıklı bir haber başlığında, geçtiğimiz 14 seansın 13'ünde rublenin dolar karşısında değer kazandığı kaydedildi.
ABD merkezli döviz şirketi Informa Global Markets'ın kıdemli yükselen piyasa analisti Natalie Rivett,“Rublenin toparlanması, Rusya Merkez Bankası’nın alım ve satımı sınırlamaya yönelik politikalarının sonucu oldu” dedi.
Rivett, Ukrayna ile Rusya arasında ateşkes olursa, Rubleyi destekleme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, rublenin değer kazanmaya devam edeceğini düşünmenin zor olduğunu vurguladı.
Rivett, ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan sert yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın izolasyonu karşısında rublenin savaş öncesi seviyelerine dönmesinin hala zor olduğunu söyledi. İtalya merkezli sigorta varlık yöneticisi Generali'nin yükselen piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, savaş ve yaptırım risklerinin devam ettiğini belirterek, rublenin tipik ve işleyen bir piyasa olmadığını kaydetti.
Tresca, teknik faktörlerin gerçek ekonomik gelişmelerden ziyade değerlemelere hakim olduğunu öne sürerek rublenin değerlenmesinin kırılgan olduğunu iddia ediyor. Bakan ayrıca, Rusya'nın doğalgaz ihracatını ruble cinsinden ödeme talebinin sanayi santrali tarafından reddedildiğini söyledi.
Uzmanlar, rublenin daha yüksek faiz oranları, sermaye kontrolleri ve rublede gaz satma planları ile desteklendiğine işaret ediyor. Rusya Merkez Bankası, 28 Şubat'ta politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti.
Uzmanlar, yaptırımlar ve sermaye kontrolleri nedeniyle rublenin konvertibilitesinin düştüğünü, bunun da uluslararası döviz piyasasında ruble üzerinde pozisyon tutmayı zorlaştırdığını ve değer kaybı basıncını hafiflettiğini söylüyor. Yaptırımlar nedeniyle yabancıların rubleye erişimi yok, uzmanlar Rusların sermaye kontrolleri nedeniyle dövize erişiminin olmadığını, ithalatın da hızla düştüğünü, bu durumda rublenin değer kaybının sınırlı olduğunu ve döviz kurlarının düşük olduğunu vurguluyor. serbest piyasada belirlenmemiştir.
28 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeden 10.000 doların üzerinde yabancı para cinsinden nakit çıkarılmasını yasaklayan bir kararnameyi imzaladı. Kararname ayrıca ihracatçı firmaların elde ettikleri dövizin yüzde 80'ini Rus bankalarına satmalarını şart koşuyor. Kararname, Rus vatandaşlarının döviz kredisi kullanmasını ve yabancı banka hesaplarına döviz yatırmasını yasaklıyor.