Ertelemecilik, erteleme eğilimi yada prokrastrinasyon belirli bir süre sonunda tamamlanması gereken bir işi yapmaktan kaçınmadır.
Ertelemecilik, erteleme eğilimi yada prokrastrinasyon belirli bir süre sonunda tamamlanması gereken bir işi yapmaktan kaçınmadır.
Procrastination kelimesinin tam Türkçe karşılığı olmasa da genel olarak Erteleme hastalığı olarak tanımlanır. Olumsuz sonuçları olabileceği bilinmesine karşın bir göreve başlama veya tamamlamayı kasıtlı olarak ertelemek olarak da tanımlanabilir.
Gündelik işlerde olduğu gibi mesela bir randevuya gitme, bir iş raporunu veya önemli bir ödevi teslim etme, veya bir eş ile sıkıntılı bir konuyu tartışma gibi belirgin durumlarda gecikme olması yaygın olarak görülebilen bir alışkanlık olarak göze çarpar.
Kültürel açıdan bakıldığı zaman gerek Batı gerekse Batı dışındaki kültürlerde öğrencilerin akademik ertelemecilik yaptıkları fakat bunu yapmalarının nedenlerinin oldukça farklı olduğu görülür.
Batı kültüründe öğrenciler daha kötü olmasından kaçınmak veya öğrenmeleri gerektiği kadar öğrenemediklerinden dolayı ertelemecilik yaparken Batı kültüründe yer almayan öğrencilerin yetersiz görünmekten kaçınmak veya arkadaşlarının önünde bir yetenek eksikliği göstermekten kaçınmak için bu yola başvurduğu görülür.
Ayrıca zaman yönetiminin ayrı kültürel açılarının ertelemeciliğe nasıl etki edebileceğini de dikkate almak gerekir. Mesela zaman içinde çoklu etkin bir bakışa sahip kültürlerde insanlar bir işi bitirmeden evvel doğru şekilde yapılmasından emin olmasına daha çok önem verirler.
Zamana doğrusal bir bakış açısıyla bakan kültürlerde ise insanlar bir göreve belirli bir süre ayırır ve o süre bittiğinde ise dururlar.
Güvercinlerde ertelenmiş ödül üzerine yapılan bir araştırmada ertelemeciliğin insanlara özgü olmadığını ve bazı hayvanlarda da gözlemlenebildiğini ortaya çıkmıştır. Güvercinlerin basit ama hemen yapılması gereken görevler yerine oldukça karışık görevleri seçtiklerini belirten deneyler yapılmış ve bu durum teyit edilmiştir.
En etkili çözümlerinden birisi liste yapmaktır. Liste hazırlarken de birkaç parçadan oluşan işi listeye direkt olarak yazmaktan ziyade işin içindeki bu elemanların her birini ayrı maddeler halinde yazmak daha faydalı olabilir.
Çünkü bu, işi bir an önce çözme isteğinden ve ne yapacağını bilememekten dolayı sürekli ertelemeyi önlemenin önüne geçilebilir.
Bu adımları yaptıktan sonra da yapılan işin üzerini çizmekte oldukça önemlidir. Ayrıca listede belki daha önceden başlanmış veya daha az önceden bitirilmiş işi de yazıp üzerini çizmek önemlidir.
Bu da size hiç yapmadığınız bir işe girişmiş değil bir kısmı halledilmiş bir şeyin devamını yapmak hissiyatı verir ve rahatlatır. Yani zaten bir şeyleri yapmış olmak geriye kalanı da yapmayı oldukça kolaylaştırır.
Ayrıca işi ayrı bölümlere ayırıp o şekilde listelemek o bölümlerden her birini yaptıktan sonra üzerini çizme imkanı tanıdığından dolayı işe daha fazla odaklanırsınız.
Diğer şekilde işe başlasanız da hiçbir şey çizemezsiniz, ve yaptığınız şeyler olmasına karşın ayrı bölümlere ayırmadığınız kısımlar bitmediğinden tamamlama hissi de vermez. Hal böyle olunca iş yapma isteği kaybolur.