Yanlış bilinen atasözlerini ve doğru şekillerini sizler için bir araya getirdik..
“Fukaranın düşkünü beyaz giyer kış günü” yanlış.
Doğrusu: “Zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü.” Buradaki zürefa, zarif kimse anlamına gelir.
Atasözüyle anlatılmak istenen; daha önce iyi durumda olan kişi bu konumu kaybettiğinde uygun olmayan, yersiz davranışlarda bulunur.
"Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz" yanlış.
"Ane gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz." Yar sevgili anlamına geldiği gibi aynı zamanda uçurum anlamına da gelmektedir. Burada da uçurum anlamında kullanılmaktadır. Ane ise Bağdat'ta bir dağın ismidir.
Bu atasözüyle insanlar içinde bize ana kadar candan bağlı dost olmadığı anlatılmak istenmektedir.
"Kısa kes, Aydın havası olsun" yanlış.
Doğrusu: "Kısa kes, Aydın abası olsun."
Aydın'ın yöresel kıyafetlerindeki aba normal abalardan daha kısadır. Bu atasözü az ve öz konuşmanın önemini vurgulamaktadır.
"Aptala malum olur" yanlış.
Doğrusu: "Abdala malum olur."
Kelime aptal değil abdaldır, buradaki abdal “derviş, bilgin, gezgin” anlamına gelen bir kelimedir. Dervişe malum olur, olaylardan önce bunu öngörebilir anlamına gelmektedir.
"Göz var nizam var" yanlış.
Doğrusu: "Göz var izan var."
İzan kelimesinin anlamı anlayış, anlama yeteneğidir. Göz var izan var atasözü gördüğünü ve duyduğunu anlamak manasına gelmektedir.
"Haydan gelen huya gider" yanlış.
Doğrusu: "Hayy'dan gelen Hu'ya gider." Hayy ve Hu Allah'ın isimleridir. Yani aslına bakıldığında Allah'tan gelen yine Allah'a gider anlamında olmalıdır. Fakat bu atasözünü kolay ve emeksiz elde edilen şeyler kolay harcanır anlamına gelmektedir.
"Su uyur düşman uyumaz." yanlış.
Doğrusu: "Sü uyur düşman uyumaz." Buradaki sü düşman anlamına gelmektedir. Düşmana karşı her zaman uyanık bulunmak gerek anlamında kullanılır.