Bir yerlere oturup yağmurun geçmesini beklemek seçenekler arasındadır. Fakat bir randevunuz veya önemli bir işiniz varsa hareketsiz durmak iyi bir seçenek değildir. Bu durumda yapmanız gerek şey ya yürümek yada koşmaktır.
Yağmurda Yürümeli Mi, Koşmalı Mı?
Eğer yürürseniz, daha uzun süre yağmurda kalacağınızdan dolayı daha çok ıslanırsınız. Eğer koşarsanız, koşarken daha çok yağmur damlasıyla çarpışacağınızdan dolayı daha fazla ıslanacaksınız. Peki ne yapmak gerekir? Bu konuyla ilgili birçok araştırmada yapıldı.
Yağmurda Koşmak İyi Bir Tercih Mi?
Sorunun yanıtına geçmeden önce, yağmura yakalandığınız esnada elinizde bir sünger olduğunu düşünün. Varacağınız yere yürüyerek 15 dakikada gideceğinizi düşünelim. Bu hususta elinizdeki süngeriniz 15 dakika süresince yağmur suyunu emer. Fakat koşmanız durumunda varacağınız yere 10 dakikada ulaşırsınız. Bu sebeple de süngeriniz yalnızca 10 dakika yağmurla mücadele eder.
Fakat bu deneyle ilgili bir problem mevcut. Sünger ile alakalı deneyi sadece dikey yönde düşen yağmuru dikkate alıp yaptık. Fakat yağmur damlaları yalnızca tepeden değil koşma durumumuzda önden de çarpacaktır.
Koşmaya veya yürümeye karar verdiğinizden farklı olarak, ulaşılacak hedef ile aranızda sınırlı sayıda su vardır.
Koşarsanız, suya hızlıca çarparsınız ama yağmura maruz kaldığınız zaman mutlak saniye sayısını düşürürsünüz. Yapılan hesaplamalar neticesinde da karar verilen şey koşmak oldu. Şimdi bu sonuca nasıl gelindiğini anlatalım.
Matematiksel Olarak Yağmurda Koşmak Neden Daha İyi Bir Tercihtir?
Bir yolda ‘V’ hızıyla giden bir kişiyi düşünün. Yağmur damlaları da ‘u’ hızında üzerine düşüyor olarak varsayalım. Bu kişinin başının üst yüzey kısmı At ve kişinin vücudunun ön yüzey kısmı da Af kadar olsun. Havada m3 başına düşen yağmur damlası sayısını da ‘n’ sabiti ile göstermiş olalım. Şimdi iki tane denklem yazacağız. Bunların birinde yağmur damlaları tepeden, diğerinde de ön taraftan çarpsın.
Denklemlerimiz bu durumda aşağıdaki gibi olur.
Rtepe = n x u x At ———– (1.denklem)
Rön yüz = n x V x Af ——— (2.denklem)
Bu iki denkleme bakıp hızımızı düşürüp yağmur suyunun bize çarpma oranını azaltıp, daha da az ıslanabiliriz. Fakat bu sonuç bazı eksik bilgilere dayanır.
Bu sebeple hesaplamaya değişkenimiz ‘t’ yani zamanı eklenmeli. Kısa bir hatırlatma: t = Yol / hız => d/V. Yani, ‘t’ zamanında kişiye isabet edecek toplam yağmur miktarını N = (Rtepe + Rön) x t biçiminde düşünmemiz mümkün. Şimdi yukarıdaki denklemlerde elde edilen sonuçları geçirelim.
N = [(n x u x At) + (n x V x Af)] x (d/V)
N = [(n x u x At d) / V] + (n x Af x d)——— (3.denklem)
3 nolu denklemde N’nin ‘V’ ile ters oranda bir ilişkiye sahip olduğuna dikkat etmekte yarar var. Neticede, bir kişiye çarpan toplam yağmur damlası miktarı, hızı düştükçe çoğalacaktır. Böylelikle yağmurda koşmak daha az yağmur damlasıyla karşılaşacağı manasına gelir.
"Yağmurda Yürümeli Mi, Koşmalı Mı?" Sorusunun Cevabı
Ayrıca yine denklemde görülebileceği gibi kişiye önden çarpan yağmur damlaları sayısının kişinin hızı ile hiç ilgisi bulunmamaktadır. Kişi, yürüse de koşsa da önden aynı sayıda su damlası çarpacaktır.
İtalya’daki Udine Üniversitesi’nde fizikle uğraşan Alessandro De Angelis, tüm değişkenler sabit kalacak bir halde yağmur sırasında yürümek yerine koşarsanız, sadece %10 daha kuru kalacağınız tahminini yaptı. European Journal of Physics’te 1987'de yayımlanan bir makale de, farkın fazladan enerjiyi uygulayacak kadar çok önemli olmadığından dolayı yürümenin daha iyi olduğu sonucuna varıldı.