Varlık Barışı: Dövizin Varsa Ne Olursan Ol Yine Gel!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Yeni Varlık Barışı uygulaması Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Varlık Barışı: Dövizin Varsa Ne Olursan Ol Yine Gel!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan artık sıcak para girişi istemediklerini belirtse de ülkenin sıcak para bağımlılığı “Varlık Barışı” uygulamalarını olağan durama getirdi.

Ülkeye kara para girişine adeta resmiyet kazandıran ve AKP döneminde 7 kez yürürlüğe sokulan “Varlık Barışı” uygulamasının sonuncusu Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan tebliğde yeni “Varlık Barışı” düzenlemesinin ayrıntıları bildirildi.

Bildiriye göre yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler, yurt dışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirmesi halinde paranın kaynağı sorgulanmayacak ve vergi teşvikleri sağlanacak.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasalaştırılan Varlık Barışı düzenlemesiyle yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması imkanı düzenlenmesi yapılmıştı.

Düzenlemeden faydalanmak için son gün 31 Mart 2023

Buna göre gerçek ve tüzel kişiler, kurumlar vergisi kanununa eklenen ilgili hükümlerle yurt dışı ve yurt içi Varlık Barışı uygulamasından 31 Mart 2023’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirim veya beyanda bulunarak faydalanabilecek.

Bu varlıklara dair vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulması gerekmiyor. Bildirimler, yetkili vekiller veya kanuni temsilciler tarafından da yapılabilecek. Tebliğe göre bankalar, kendilerine bildirilen varlıklara dair bu varlıkların değeri üzerinden 30 Eylül tarihine kadar yapılan bildirimler için yüzde 1, 1 Ekim-31 Aralık tarihi arasında yapılan bildirimler için yüzde 2, 31 Mart 2023 tarihine kadar yapılan bildirimler için yüzde 3 oranında vergiyi peşinen tahsil edecek.

Ayrıca bildirim tarihini takip eden ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bağlı bulundukları vergi dairesine ödeyecek.

Buna göre, 2022 Ağustos’ta 5 milyon Türk Lirası karşılığı döviz bildiriminde bulunan gerçek bir kişinin, aynı ay içinde bildirdiği tutarı 2,5 milyon Türk Lirası’na çekmek veya 7,5 milyon Türk Lirası’na yükseltmek istemesi durumunda ilk bildirimine ilişkin revize bildirimi vermesi gerekli. Bildirim süresinin sona ermesinin akabinde bildirimlere ilişkin yapılan revize talepleri dikkate alınmayacak. 31 Mart 2023 tarihine kadar yapılan bildirimlerin bu tarihten sonra düzeltilmesi mümkün değil. Yurt dışında bulunan ve madde çerçevesinde bildirime konu edilen varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlardaki hesaplara transfer edildiği veya yurtdışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az bir yıl zamanla bu hesaplarda tutulması halinde, bildirilen varlıkların değeri üzerinden madde kapsamında uygulanması gereken vergi oranı yüzde 0 olacak.

Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: https://www.borsatek.com/varlik-barisi-duzenlemesinin-ayrintilari-belli-oldu-88528h.htm
Gönder
runtobet casino siteleri