Vadeli İşlem (VİOP) Nedir ?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik…

Vadeli İşlem (VİOP) Nedir ?

SPK’nın yaptığı tanıma göre VİOP piyasaları; Borsa İstanbul içerisinde işlem gören sermaye piyasası araçları üzerine yazılmış vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçlarının elektronik ortamda alım satımının yapılan işlem piyasalarının kısa adıdır.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nda(VİOP) işlem gören ve bir vadede önceden belirlenmiş fiyat, miktar ve nitelikte ekonomik veya finansal göstergeyi, sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma-satma yükümlülüğü veren sözleşmelerdir.

Genel olarak düzenlenmeleri mallara(tarımsal ürünler, enerji ürünleri, metaller), hisse senetlerine, hisse senedi endekslerine, faiz oranlarına veya dövize bağlı olarak gerçekleşmektedir.

VİOP'ta BIST-30, USD(Dolar), Euro, EUR/USD çapraz kuru, altın, Dolar/ONS altın, enerji, buğday, pamuk, pay senedi vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyonlar işlem görmektedir.

viop sözleşmeler

viop

VİOP’ta İşlem Nasıl Yapılır ?

-VİOP üyeliği bulunan bir aracı kurum veya bankada hesap açtırmanız gerekir.

-VİOP’ta emirlerin iletilmesi ve eşleştirilmesi elektronik bir sistem aracılığı ile sağlanmaktadır. Emirler, üyeler tarafından uzaktan erişim bağlantısı aracılığı ile borsaya iletilir. Bununla birlikte üye web siteleri, veri yayın ekranları veya mobil uygulamalar aracılığı ile de yatırımcılar emirlerini iletebilme olanağına sahiplerdir.

-Risk bildirim formunu imzalamanız gerekir.

-Sermaye Piyasası Kurulu’nca belirlenen risk bildirim formu, VİOP’ta bir borsa üyesi aracılığıyla işlem yapmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler tarafından imzalanmak zorundadır.

-Alım-satım kararı vermelisiniz.

-İşlem teminatı yatırmalısınız.

-Piyasamızda işlem sonrası risk kontrolü yapılmaktadır. Bu kontrollerden geçebilmeniz için Takasbank tarafından belirlenmiş miktarda teminatı hesabınızda bulundurmanız gerekmektedir. Aksi halde hesabınız için teminat tamamlama çağrısı yapılmaktadır.

-Emrinizi aracı kuruluş vasıtasıyla Borsaya iletmelisiniz.

-Verdiğiniz emir eksiksiz olmalıdır. Bunun için de;

-Kaç adet sözleşme aldığınızı/sattığınızı, Aldığınız/sattığınız sözleşmeyi, Sözleşmeyi almak veya satmak istediğiniz fiyatı, Emir türünü, yöntemini ve süresini, belirtmeniz gereklidir.

Emir Yöntemleri Ve Emir Türleri 

Emir tipleri

VİOP Kaldıraç Oranları

Kaldıraç Etkisi: Yatırılan tutar karşılığında daha yüksek hacimli işlem yapılabilmesini sağlar. Pozisyonun kârına da zararına da ortak olunan bir sistemdir.

VİOP’ta kaldıraç oranları üründen ürüne farklılık göstermekle birlikte varlığın fiyatına göre de değişkenlik göstermektedir. VİOP’ta işlem gören pay sözleşmelerinde 1’e 10 kaldıraç kullanılmakla birlikte döviz sözleşmelerinde kaldıraç kullanım oranı yükselmektedir. Kıymetli madenlerde veya emtialarda da kaldıraç oranları değişmektedir. Kaldıraç kullanım oranları VİOP piyasasında 1’e 20 oranına kadar yükselebilmektedir. VİOP kaldıraç oranları kontratların türüne, sözleşme büyüklüğüne ve başlangıç teminatına göre değişkenlik gösterir. Yani her kontrat için farklı oranlar uygulanmaktadır.

VİOP Kaldıraç Oranı Hesaplamanın Formülü:

VİOP Kaldıraç Oranı = Sözleşme Büyüklüğü / Başlangıç Teminatı

BİST30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Yatırımcı BİST30 Vadeli İşlem Sözleşmesi’nde 132.200 puan seviyesinden 100 adet uzun pozisyon almıştır. 1 adet sözleşmenin büyüklüğü (132.200/1.000) x 100 = 13.220 TL ve sözleşme başına teminat tutarı 1.120 TL’dir.

Yatırımcı 100 adet sözleşme için 100 x 1.120 = 112.000 TL teminat yatırır. 13.220 x 100 = 1.322.000 TL toplam işlem hacmidir.

Kaldıraç̧ Oranı = 1.322.000 / 112.000 = 11,8 bulunur.

Yatırımcı, pozisyonu 133.20’den kapatırsa oluşacak kar/zarar aşağıdaki gibidir; K/Z = (133,20–132,20) x 100 = 100 TL

Sözleşme bazında kardır. 100 adet sözleşme karşılığında ise 100 x 100 = 10.000 TL toplam brüt kar oluşur. Pozisyon açma ve kapatma esnasında % 00,3 üzerinden işlem komisyonu (396+399 TL) tahsil edildiği varsayılırsa net kar 10.000–795 = 9.205 TL olur.

VİOP İşlem Saatleri

Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.

Diğer Vadeli İşlemler ve Opsiyon Sözleşmelerinde ise hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.15 saatleri arasında işlem yapılabilmektedir.

                             

 

Şirket haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kripto haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Gündem haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

DİĞER EĞITIM HABERLERİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

 

 

 

Gönder
runtobet casino siteleri