Uzayda Galaksi'nin Zamanı Büktüğü Ve Işığı Kırdığı Keşfedildi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Yeni galaksinin keşfi Hubble Uzay Teleskobu tarafından gerçekleşti. Bu galaksi Büyük Ayı Takımyıldızı içinde bulunup yüksek boyuta ve ağırlığa sahip. Abell 1351 ismindeki galaksinin boyutundan dolayı…

Uzayda Galaksi'nin Zamanı Büktüğü Ve Işığı Kırdığı Keşfedildi

Evrenin büyüklüğünü anlamamız çok zor. İnsanlık içinde yaşadığımız Güneş Sistemi’ nden bile çıkmayı beceremedi. Güneş Sistemi ise  Samanyolu Galaksisi’ ne bağlı bir parçadır.

Samanyolu Galaksisi

 

Teleskoplar sayesinde çok uzaktaki cisimleri bile görebiliyoruz. Avrupa ve Amerikan uzay ajanslarının geliştirmiş olduğu Hubble Uzay Teleskosu yeni galaksi kefetti.

Adı Abell 1351 olan galaksinin büyüklüğü ve etkileri bilim insanlarını fazla şaşırttı. Abell 1351; Büyükayı Takımyıldızın’ da bulunup, binlerce galaksinin çekim gücüyle birarada duruyor.

Büyükayı Takımyıldızı

 

Galaksinin ağırlığının Güneş’ ten katrilyonlarca daha da ağır olduğu biliniyor. Yapılan gözleme göre böyle bir ağırlığın uzay-zaman üzerinde de etkisi olacağı konuşuluyor

 

galaksi görünümü

 

Fotoğraftaki ışık çizgilerini yıldız kayması olarak zannetsek de onlar; galaksileri işaret ediyor.

Galaksi çok ağır olduğundan içinden geçen ışığı büküp, yeniden dağıtabiliyor. Ağırlığından dolayı uzay-zaman çarpıttığı için biz onu çizgi şeklinde ışık olarak görüyoruz. Aslında o galaksinin farklı zamandaki görüntülerinin birleşmesiyle oluşuyor.

Yerçekimsel merceklenme adındaki astronomi fotoğrafçılığında çok fazla kullanılıyor. Eğer ki ışık kaynağı çok yakın ve yerçekimsel kütle çok ağırsa aynı ışık kaynağına ait çok fazla resim görmemiz mümkündür. Kütleçekimsel merceklenme ise gözlemlenebilenden çok daha uzaktaki galaksiyi görmemizi sağlıyor.

 

Bunlar da ilginizi çekebilir.

Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

Gönder
runtobet casino siteleri