Görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra uzay boşluğunda boğularak ölen soyuz kozmonotlarının hikayesini sizler için derledim.
Uzay Boşluğunda Boğularak Ölen Soyuz Kozmonotlarının Hikayesi
Tarihler 6 Haziran 1971’i gösterdiğinde, Vladislav Volkov, Georgi Dobrovoloski ve Viktor Patsayev isimli üç Rus kozmonot Soyuz 11 görevini başarıyla tamamlayabilmek adına araçlarının içinde fırlatılmayı bekliyorlardı. Tarihi seyrine bakıldığında günümüze kadar bir çok uzay aracı ya fırlatılırken infilak etti ya da atmosfere girişi esnasında dayanamayarak yandı ve bilim uğruna bir çok astronot ve kozmonot can verdi. Soyuz 11 de sonu hüsranla biten uzay maceralarından bir tanesi olsa da çarpıcı detayı ile diğerlerinden ayrılmayı başarmıştır. Bu çarpıcı ayrıntı ise üç kozmonotun uzaydaki görevlerini başarı ile bitirip dünyaya geri dönebilmiş olmaları.
1971 günü atmosfer dışına fırlatılma işlemi gerçekleşen Soyuz 11, sorunsuz bir şekilde uzay istasyonuna bağlandı ve görevine başladı. Bir günde on altı kez güneşin doğuşuna ve batışına şahit olan kozmonotlar görevleri için son derece heyecanlılardı. Her şey plana uygun ilerlediği takdirde 22 gün boyunca uzay istasyonuna bağlı kalarak dünya yörüngesinde kalacak olan kozmonotlar bu süre ile bir rekora da imza atmış olacakları. Çünkü o zamana kadar astronot ve kozmonotlar hiç bu kadar uzun bir süre uzayda kalmayı başaramamıştı.
Soyuz 10 deneme atışında infilak etmesine rağmen Soyuz 11 sorunsuz ilerliyordu ve üç kozmonot görevlerini başarı ile yerine getiriyordu. Yirmi iki günün sonunda artık dünyaya dönüş vakti geldi. Kazakistan uzay üstüne doğru dönüş yolculuğuna çıkan Soyuz 11 gerçektende gökyüzünde belirdi ve sorunsuz bir biçimde yeryüzüne indi. Fakat bir gariplik vardı, uzay gemisi başarı ile inmiş olsa da içinden hiç ses gelmiyordu. Görevliler kapıyı açıp içeri girdiklerinde ise üç kozmonotu koltuklarında uyuyor vaziyette buldu. Uyuyor gibi görünen kozmontların hikayesi ise bambaşkaydı. Malesef uzay boşluğundaki ve atmosferdeki basınca dayanamamış ve boğularak ölmüşlerdi.
Yüksek atmosfer ortamında hava basıncına karşı koyabilmek için uzay gemilerinde yer alan havalandırma sistemi bir valf mekanizmasına bağlıdır. Yapım aşamasında son derece sağlam bir titizlikle yerleştirilen mekanizma ne yazık ki kozmonotları dünyaya taşıyan modül ile yeryüzüne inen kapsülün ayrılması esnasında arızalandı. Görevin zor kısmını başarıyla tamamlayan kozmonotlar kolay kısmında böyle bir talihsizlik yaşadılar. Hayatlarına mâl olmuş olsa bile bilim dünyasında yüksek bir hassasiyet bilinci getiren kozmonotlar uzay çalışmalarına ilham kaynağı oldular.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.