UBS, Ukrayna'daki savaş yüzünden Avrupa hükümetlerinin 250 milyar Euro ek harcama yapmak zorunda kalabileceğini açıkladı
Rusya'nın Ukrayna ile savaş halinde olması ile alınan yaptırım kararları, sadece Rusya'yı değil tüm Avrupa'yı derinden etkiliyor.
İsviçre bankası, savaşın etkisiyle Avrupa bölgesinin 2022 ve 2023'teki ekstra harcamalarının, bölgenin toplam yıllık hasılasının yüzde 2'sine ulaşacağını beklediğini açıkladı.
2021 yılında 12,3 trilyon Euro hasılaya sahip olan Euro bölgesinde bu tutar yüzde 2 ile 245 milyar Euro gibi rekor bir tutara tekabül ediyor.
Söz konusu ekstra harcamalarda önceliğin, artan enerji faturalarını azaltma planı oluşturduğu, mülteci akışı ve askeri harcama artışının da önemli kalemler olacağı aktarıldı.
2019'da yüzde 0,6 olan Euro bölgesi bütçe açığının toplam hasılaya oranı, 2020'de pandemi etkisiyle yüzde 7,2’ye çıkmıştı.
AB üyesi ülkelerde bütçe açığının yüzde 3'ü geçmeyeceğine dair Maastricht kriteri pandemide esnetilmişti. 2022'de de savaş nedeniyle bütçe açıklarının yüzde 3'lük sınırı aşmasına izin verilebileceği ifade ediliyor.
Savaşın başta Avrupa olmak üzere küresel ekonomiye ilk büyük etkisi, artan enerji maliyetleri ile gerçekleşti.
Seneye 73 dolar olarak başlayan Brent petrolün varil fiyatı, savaşın da büyük etkisiyle 14 yılın zirvesi olan 139 dolara kadar çıktı.
2020’de dibi gören ancak 2021’in ikinci yarısından sonra hızla yükselen Avrupa’da spot doğalgaz fiyatları da, savaşın etkisiyle rekor seviyeleri gördü.