Ukrayna 24 Şubat'ta başlayan savaştan bu yana kaybettiği toprakların yüzde 50'sini Rusya'dan geri almayı başardı. Konuyla ilgili konuşan Borrell önemli ifadeler kullandı.
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş aralıksız bir biçimde devam etmekte. Rusya 24 Şubat'ta başlattığı savaş ile Ukrayna topraklarını hızlı bir biçimde işgal etmeye başlamıştı. Ancak AB ve ABD'den gelen askeri ve maddi destekler Rusya'nın ilerleyişinin önünü kesti. Aylardır süren savaşta Rusya bazı bölgelerden geri çekilmek zorunda kaldı. Son olarak kasım ayının ilk haftasında Herson bölgesinden de çekilen Rusya, Ukrayna'da işgal ettiği toprakların yüzde 50'sini geri vermiş oldu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna'nın savaşta bir adım öne geçtiğinin sinyallerini verdi.
Borrell, Ukrayna'nın 24 Şubat'tan beri işgal altında olan topraklarını bir bir geri aldığını söyleyerek, AB olarak Ukrayna'ya yapılan yardımların karşılığının alındığını aktardı. Borrell, Ukrayna'ya askeri ve maddi yardımların süreceği sinyalini verdi. Savaştan beri 20'nin üzerinde ülkeden askeri destek verilebileceğine yönelik mesaj aldıklarını belirten Borrell, Ukrayna'nın şu an en çok ihtiyacı olan şeyin hava savunma sistemi olduğunu söyledi. Bunu da kendilerinin karşılayacaklarını belirten Borrell, mevcut hava savunma sistemlerinin işlerliğini devam ettirmesi için de cephane göndermeye devam ettiklerini söyledi.
Borrell, Rusya'nın savaşı devam ettireceğini açık şekilde belli ettiğini ifade ederek, yapılan müzakerelerin havada kaldığını ve savaşın çok büyük bir yıkım yaratmaya devam ettiğini belirtti. Rusya bilindiği üzere hala Kiev ve Ukrayna'nın diğer kentlerine füze saldırıları düzenlemeye devam etmekte.
Borrell, Rusya'ya silah desteği verdiğinin ortaya çıkmasından sonra İran'a baskıları artırdıklarını ve Rusya'ya daha fazla silah gönderilmemesi için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Borrell füze gönderildiğine dair bir kanıt olmadığını fakat İHA desteği verildiğinin kanıtlarına ulaştıklarını belirtti.
Borrell açıklamasının sonunda, üye devletlerin 2025 yılına kadar yapılmak suretiyle 70 milyar avroluk ek savunma harcanması için anlaştıklarını belirtti. Ayrıca üye devletlerin Avrupa Savunma Ajansı (EDA)'nın bütçesini de artırma konusunda mutabık kaldıklarını söyleyen Borrell, savunma sanayisinin hızlı bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.