Ufkunuzu açacak din, para, internet ve daha birçok konudaki belgesel sinemaları sizler için derledik.
2009’de ekonomik krizinin nasıl çıktığını, 2009'a kadarki sürecin nasıl ilerlediğini belgeler ve kişiler ile anlatan belgeselde seslendirmeyi Matt Damon yapıyor.
Michael Moore'un 11 Eylül olaylarını anlatan başyapıtıdır. Olayların nasıl geliştiğini, Amerika’nın olayların ne kadar içinde olduğunu belgelerle anlatıyor.
Derlediğimiz belgesel filmlerde başarılı olanı bu. Bu belgesel, 2015 akademi ödüllerinde en iyi belgesel ödülünü aldı. Belgesel, NSA’da çalışan Edward Snowden'ın gördüklerinden dolayı işten kaçması; kaçarken de çaldığı belgeleri Glenn Greenwald ve Laura Poitras isimli 2 gazeteciye aktarmasını konu alıyor. Edward'ın dediklerine göre Amerika 11 Eylül olaylarından sonra Prism adlı bir teknoloji ile insanları takip etmeye başlamış.
Zeitgeist'ın bu filminde din, para sistemi ve 11 Eylül üzerine iddialı bilgiler var. İzledikten sonra düşünceleriniz değişebilir.
Tekstil sektörünün nasıl işlediğini ve bu sektörün Bangladeş’te yaşayan insanları ne kadar etkilediğini bu belgeselde izleyebilirsiniz. Onlarca lira verdiğimiz eşyaların ne zor koşullarda yapıldığını, yapanların ne kadar ucuza çalıştırıldığını ve haklarının nasıl da sömürüldüğünü vgörebilirsiniz.
Addendum, Zeitgeist serisinin 2. Filmi ve iddialı konulara değiniyor: Dünyayı nasıl yok ettiğimizi ve esasında ne kadar yanlış şehirleştiğimizi anlatıyor. Bir yandan da Venüs Projesi adında Dünya’daki kaynaklarını yok etmeden kullanabileceğimizi anlatan bir proje sunuyor.
Ünlü fotoğrafçı Sebastiao Salgado'nun fotoğraflarından ve hayatından yola çıkarak yapılan belgeselde çarpıcı görüntüler muvcut. Salgado; soykırımlara, açlıktan ölen kabilelere ve fakirlik içinde yüzen toplumlara uğrayıp onlarla beraber yaşamış onları fotoğraflamış.
Belgesel, geçmişte Endonezya'da yapılan komünist katliamını anlatıyor. Joshua Oppenheimer, Endonezya'ya gidip orada bu katliamları gerçekleştiren kişiler ile görüşüyor. Belgeselde katliamları yapan kişilerin pişmanlık duymadıklarını göreceksiniz.
Youtube'un ve Nat Geo'nun ortak hazırladığı 24 Temmuz 2010 günü bütün dünyadan toplanan videoların birleştirilmesi ile yapılmış bir belgesel. Siz bunları okurken aynı zamanda dünyada binlerce şeyin gerçekleştiğinin kanıtı.
Mısır direnişini anlatan belgesel direnişten gerçek görüntüler ve kişileri içeriyor. Direnişin nasıl başladığını ve nasıl devlet tarafından öldürüldüklerini görüyorsunuz.
Michael Moore’un 2002 yılında yaptığı bu belgeselde Amerika’daki bireysel silahlanmanın gerçek yüzü sunuluyor. Amerika’da bireysel silahlanmanın hakkındaki düşünceleri ve bu oranlara paralel ölüm oranları üzerinde duruyor ve neden Kanada’da silahla ölüm azken Amerika’da çok daha fazla sorusunu cevaplamaya çalışıyor.
Bütün Dünya tarihini 2 saatte anlatan bir belgesel.
Michael Moore'un ses getiren en önemli belgesellerinden biri olan Sicko, bu sefer sağlık sistemi ve silahlanma üzerine gidiyor.
Serinin son filmi olan belgesel diğer 2 belgeselden daha iddialı. Doğum ve çocuk gelişimi ile başlayan belgesel, toplumdaki sorunların anne karnından itibaren başladığını anlatıyor ardından parasal sisteme tekrar giriyor ve yeni bir dünya keşfedecek olursak o dünyada nasıl şehirleşmemiz gerektiğini anlatıyor.
Komedi yönetmeni Tom Shadyac'in geçirdiği bir kazadan sonra hayatın anlamını araştırmasıyla ortaya çıkan bir belgesel. Shadyac, kalbin işlevini, enerji ve sevginin gücünü anlatan bir belgesel hazırlamış.
Morgan Spurlock, Amerika'daki obeziteye odaklanıyor ve fast food gerçekten de zararlı mı sorusuna cevap veriyor. Bu belgeselde bir ay boyunca her gün Mcdonalds yenirse ne olacağını kanıtlamaya çalışıyor.
1970 İran’daki devrimden sonra kadınların dışarda şarkı söylemeleri yasaklandı. Belgeselde Sara Najafi ise bu kuralı delmek için giriştiği mücadeleyi görüyoruz.
LGBTİ hakkında fikirlerinizin oturması için Benim Çocuğum belgeselini izleyebilirsiniz. Ailelerin ağzından çocuklarının değişimlerini ve bunu nasıl karşıladıklarını görebilirsiniz.
Bu belgeselde Amerika’daki filmlerin sansür kurulundan nasıl geçtiğini ve kurulun kimlerden oluştuğunu öğreneceksiniz.
Bu belgesel, hayvanların hor görüldüğü, mezbahalarda onlara nasıl davranıldığı ve sokak hayvanları karşısında geliştirilen politikalara dair çarpıcı görüntüler içeriyor.