Mastodon; Twitter’a bir alternatif, ücretsiz, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir sosyal medya platformu olarak tanımlanıyor.
Tesla, Neuralink ve SpaceX şirketlerin başında olan Elon Musk 27 Ekim tarihinde Twitter’ı 44 milyar dolarlık bir anlaşmayla birlikte satın almıştı. O günden bugüne sular durulmadı sayısız şey yazılıp çizildi. Son olarak Musk, “mavi tik” ile doğrulanmış hesaplardan aylık ücret alınmasını istemişti.
Platformunun patronu değiştikten sonra milyonlarca kişi Elon Musk’ın kararlarından memnun olmadı ve Twitter’dan ayrıldı. Bazıları için ise Musk’ın Twitter’ın sahibi olması bile yeterli bir neden. Durum böyle olunca sosyal medya kullanıcıları da alternatif platformlara yönelmeye başladılar.
Bunların arasında 4.5 milyon üyesi bulunan ismi sıkça duyulan Mastodon var. Elon Musk, yakın zamanda Mastodon hakkında küçük düşürücü bazı paylaşımlar yapmıştı sonrasında bu paylaşımlarını sildi.
Yazılım geliştricisi Eugen Rochko tarafından 2016 yılında kullanıma sunuldu. Kâr amacı gütmeyen bir Alman şirketi olan Mastodon gGmbH tarafından geliştirilmiş. Mr. Rochko tarafından yönetilmektedir. Mastodon; Twitter’a bir alternatif, ücretsiz, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir sosyal medya platformu olarak tanımlanıyor.
Platform adını fillerin ve mamutların soyu tükenmiş bir akrabasından alıyor. Twitter’a alternatif arayanlar Mastodon’a koşuyor ve platformun üye sayısı da hızlı şekilde artıyor. 9 Kasım tarihi itibarıyla aylık aktif kullanıcı sayısı 3.6 milyona ulaşmış durumda. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu değerin artması muhtemel.
Mastodon’un mobil uygulaması da bulunuyor. Açık kaynaklı olması, Mastodon’un orijinal kaynak kodunun herkese açık olduğunu, değiştirilebileceği ve yeniden dağıtılabileceği anlamına gelmekte. Yazılım dünyasındaki kişiler arayüzü farklı dillere çevirerek, hataları keşfederek, yeni özellikler ekleyerek Mastodon’a katkıda bulunabiliyor.
Mastodon’u web tarayıcısının yanı sıra, Android ve İphone cihazlarındaki uygulamalar aracılığıyla kullanabiliyoruz.
Tek başına bir sosyal ağ platformu Twitter’da insanlar yalnızca Twitter’a kaydoluyor ve içeriklerini paylaşıyor. Mastodon ise birleştirilmiş platform (federe platformu olarak da tanımlanıyor) olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle; birbirine bağlanan ancak farklı grup veya kişilere ait olan sosyal ağlar veya sunucular topluluğu.
Twitter’dan farklı olarak, paylaşımlar bir algoritmaya göre değil, kronolojik sırayla sunuluyor. Mastodon’da hiç reklam bulunmuyor; Mastodon büyük ölçüde kitle fonlamasıyla finanse ediliyor.
Mastodon’un denetlediği sunucular abonelik ve üyelik hizmeti platformu Patreon aracılığıyla hayatta kalıyor.
Mastodon görsel olarak Twitter’a benziyor olsa da, daha çok insanların kendi kuralları ve kültürleri olan sunuculara da katıldıkları bir mesajlaşma ve konuşma uygulaması olan Discord’a benziyor. Buna hangi gönderilerin devam ettirilip hangilerinin kaldırılacağına dair kurallar koymak veya içerik moderasyonu da dahil.