Türk havacılığının lideri TUSAŞ, uzun zamandır hayalini kurduğumuz şeyi başardı ve ilk ses üstü hızlara çıkabilen yerli İHA'yı geliştirdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bir süredir Süpersonik İnsansız Hava Aracı geliştirmek için çalışmalarını yürütüyordu. ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi üzerinden geliştirilen Süpersonik İHA, kritik görevler üstlenecek.
TUSAŞ, uzun zamandır Süpersonik İHA geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyordu. Geliştirilen Süpersonik İHA, TUSAŞ tarafından yayınlanan ‘Sınırlı Aşmak’ isimli kitapta resmi olarak ilk defa tanıtıldı. Süpersonik İHA; elektronik-taarruz, elektronik-destek ve sahte hedef gibi birçok kritik görevi yerine getirebilecek. En önemli göreviyse ‘Sahte Hedef’ olacak. Bu doğrultuda Süpersonik İHA için özel algoritmalar geliştiriliyor.
ŞİMŞEK’e kıyasla oldukça ince olan Süpersonik İHA, arka tarafında mini bir turbojet motora sahip. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki Süpersonik İHA, adında da anlaşılabileceği gibi 1+ Mach hıza kadar ulaşabiliyor.
ANKA ve AKSUNGUR gibi insansız hava araçları ile farklı hava platformlarından atılabilecek Süpersonik İHA’nın test faaliyetleri sürüyor. İHA’nın kontrolü, ANKA ve AKSUNGUR İHA’ların yer kontrol istasyonu üzerinden gerçekleştirilebiliyor. TUSAŞ, kısa bir süre önce ŞİMŞEK Hedef Uçağı’nı da harp başlıklı şekilde atılabilir hale getirmişti.
Süpersonik İHA, özellikle düşman hava savunma sistemleri ve elektronik-harp unsurları için ‘sahte hedef’ rolü oynayabilecek. Bu, Düşman Hava Savunmasının Bastırılması ve İmhası (SEAD/DEAD) görevleri için de kritik önem arz ediyor.
İHA’nın süpersonik yapıda olmasının önemi ise savaş uçaklarını taklit edebilmesi.