Türkiye'nin Rusya'dan Enerji İthalatı Batı'nın Dikkatini Çekiyor!

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması sonucu enerji konusunda Rusya'ya daha fazla bağımlı hale gelmesi, Batılı ülkelerin dikkatini çekmeye devam ediyor.

Türkiye'nin Rusya'dan Enerji İthalatı Batı'nın Dikkatini Çekiyor!

Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik bağın sıkılaşmasına ilişkin, ABD'nin ünlü gazetesi New York Times tarafından dikkat çeken bir yayın kaleme alındı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik savaş başlatmasından sonra özellikle AB ülkeleri net tavır aldı. Batının Rusya'ya karşı bu tutumu sonrasında enerji krizi patlak verdi. AB'nin Rusya'ya enerji konusunda ne kadar bağımlı olduğunu görmesiyle birlikte peş peşe yaptırım kararları ve kısıtlamalar geldi.

Türkiye Küresel Gıda Krizi Yaşanmamasını Amaçlıyor

Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya karşı Batılı devletlerin yaptırımları sonrası Asya pazarına doğru yönelen Rusya, Çin ve Türkiye ile daha fazla yakınlaştı. 2022 yılının ikinci yarısından sonra Rusya ile Batılı ülkelerin arasında artan gerilimin tırmanmasıyla enerji ve gıda fiyatları tavan yaptı. Türkiye'nin arabuluculuk faaliyetleri ile tahıl krizinin aşılması şu anda gıda krizi yaşanmasının kısmen önüne geçmiş görünüyor.

Türkiye, Rusya İle Enerji İşbirliğinde Öne Çıkıyor

Türkiye, Rusya'dan Enerji İthalatını Artırıyor

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası jeopolitik olarak dengelerin değişmesi enerji ihracatı yapan Rusya'nın da yönünü değiştirdi. Türkiye ile bu süreçte daha fazla diplomatik olarak bağ kuran Rusya, enerji ithalatını Türkiye'ye artırmış durumda. Öyle ki, 2021 yılına kıyasla Türkiye'ye Rusya'dan yapılan petrol ve kömür ithalatındaki artış üç kat arttı.

Türkiye ve Rusya arasındaki enerji konusundaki işbirliğinin bu dönemde daha da derinleşmesi Batılı ülkeler tarafından da dikkat çekiyor. Rusya'ya yapılan yaptırımlar sonrasında doğal gaz ve petrol ihracatı konusunda AB ülkelerini resmen devre dışı bırakan Rusya, Türkiye ve Çin ile daha güçlü bağlantı kurdu. Türkiye'de Rusya'ya uygulanan yaptırımları fırsata çevirerek daha düşük ücretle petrol ve doğal gaz ithalatı yapmaya imkan buluyor.

New York Times'a göre Türkiye krizi fırsata çevirerek petrol alımlarını Rusya üzerinden hızlandırdı. Ham petrol ithalatını artıran Türkiye, ithal edilen petrolü kendi rafinerilerinde işleyerek iç piyasada dengeleri kurmaya çalışıyor.

Rus Petrolü Türkiye'ye Akıyor!

Rus Petrolü Türkiye'ye Akıyor!

Türkiye ve Rusya'nın işbirliğine dikkat çeken Finlandiya'da Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi, Rus petrolünün Türkiye'ye her geçen gün daha fazla geldiğini ve bu petrolü Türkiye'nin rafine ederek Batılı ülkelere sevkiyat yaptığını belirtiyor.

İstatistiklere göre Türkiye geçen sene Rusya'dan günlük yaklaşık 113 bin varil petrol alırken, 2022'nin sadece son 6 aylık döneminde bu sayı 292 bin varile çıktı. Türkiye'nin bu sene kömür ithalatı da Rusya'dan aylık 630 bin tondan 2.1 milyon tona ulaştı.

Türkiye, Rusya'nın En Büyük Kömür İthalatçısı

Türkiye, Rusya'nın En Büyük Kömür İthalatçısı

Türkiye'nin Rusya ile yaptığı enerji ticareti Rusya'nın AB ve ABD yaptırımlarında etkilenmesini sınırlandırdı. Türkiye'nin yanı sıra Çin ile güçlü bağlar kuran Rusya'nın AB'ye yapmış olduğu enerji ihracatını bu iki ülkeden yakaladığına dikkat çekildi. Özellikle Türkiye'nin Rusya'dan en çok kömür alan ülke konumuna gelmesi bu durumu kanıtlar nitelikte.

Türkiye, Rusya ile işbirliğini kuvvetlendirsede Ukrayna işgalinin karşısında duruyor. Fakat Batılı ülkelerin aldığı yaptırım kararlarına da Türkiye katılmış değil. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş durumunu çözmek konusunda barışçıl yollardan diplomatik girişimlerini halen sürdürüyor.

Türkiye ve Rusya'dan Enerji İşbirliği

 

Etiketler
Gönder
runtobet casino siteleri