Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye’nin enerji talebini planlamaya dair çalışmalar yürütüyoruz. Trakya’da yer tespiti için başlatılan çalışmaların sürüyor.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 3. nükleer santrali ile ilgili çalışmalara başladıklarını dile getirerek, “Türkiye’nin enerji talebini planlamaya dair çalışmalar yürütüyoruz. Trakya’da yer tespiti için başlatılan çalışmaların sürüyor.” şeklinde aktardı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, son zamanlarda enerji diplomasisi dahilinde Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya ve Malezya'nın da aralaronda olduğu ülkeleri ziyaret ettiklerini hatırlatarak, “Üçüncü ülkelerle birlikte çalışılabilir. Afrika ilk sırada olmak üzere birçok ülkeden bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi arttırmamızla ilgili teklifler alıyoruz. Cezayir’le de görüşmeler yapılacak. Bu ülkelerle iş birliği konusunda görüştük, en yakın zamanda bu görüşmelerin meyvelerini alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Gelecek dönemde nükleer enerjinin gelişmiş birçok ülkenin ve Avrupa’nın temiz enerji kaynağı olarak öne çıkacağını öne süren Fatih Dönmez, “Akkuyu çalışmaları sürüyor. Orada toplam 4 santral imşa ediyoruz. 4 reaktör 4 santral anlamına geliyor. İlk reaktörü önümüzdeki senenin son aylarında işletmeye almayı planlıyoruz. Sonrasında birer yıl ara ile diğer reaktörleri de devreye alacağız” şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Akkuyu ile başlangıç yapılan Türkiye’deki nükleer enerji santralleri projelerine Trakya ve Sinop'ta devam edileceğinin altını çizdi, “Buralarda çalışmaları sürdüreceğiz. Türkiye’nin enerji talebini planlamak için çalışmalara devam ediyoruz. Ayrıca bir yandan Trakya’da yer tespit çalışmaları sürüyor. Yer tespitlerini yapıp nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız.” dedi.
Fatih Dönmez, Türkiye’nin Umman’dan LNG ithalatı yapmaya başlayabileceğine de değinmeden geçmedi.
Vladimir Putin, Rusya'nın gazının Avrupa’ya sevkiyatı sırasında Türkiye’nin daha etkin bir rol oynayabileceğine dair öneride bulunmuştur. Ayrıca Avrupa'daki müşteriler için Türkiye’de doğalgaz ticaret merkezi kurmayı önermiştir. Erdoğan’da da bu fikrin arkasında durmuştur.
Türkiye’nin “yol haritasını” yıl sonuna dek açıklayacağını belirten Bakan Dönmez, üstelik merkezde gaz satmayı amaçlayan Rusya ile gazı almayı hedefleyen ithalatçı ülkelerin bir araya geleceği bir konferans organize edeceğini söyledi.
“Ocak, Şubat ayı gibi bir gaz konferansı düzemleyip, alıcı ve kaynak ülkeleri bir araya getirip fikir ve görüşlerini alacağız. Bunu takip ederek ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının %50’sine karşılayan Rusya, Avrupa ülkelerinin de başlıca tedarikçilerinden biri. Rusya’nın Şubatta başlayan Ukrayna işgalinin karşısında duran Avrupa ülkeleri, Moskova’nın ihraç ettiği enerjiyi silah olarak da kullandığını iddia ederken Rusya bunları yalanlıyor.
Karadeniz Gazında Sona Doğru
Karadeniz’de yer alan Sakarya gaz sahasında çalışmaların sürdüğünü dile getiren Fatih Dönmez, şunlara değindi:
“Denizde yürütülen boru hattı çalışmaları yüzde 97 oranında tamamlandı. Önümüzdeki hafta kablolama çalışmalarını bitireceğiz. Hedefimizde 10 üretim tesisi açmak vardı, 9’unu açtık. Mart sonuna dek ilk gazı sisteme vermiş olacağız.
Herkes evinde bunu kullanabilecek. Karadaki çalışmalar sürüyor. BOTAŞ çıkan gazı şebekeye bağlamak amacıyla boru hattı çalışması sürdürüyor, o çalışmalar da bu ay tamamlanacak.”