Bugüne kadar başarılarından söz ettiren güçlü kadınlarımızı sizler için araştırdık.
1) İlk Kadın Başbakan: Tansu Çiller (1993)
Tansu Çiller, ilk kadın başbakanı olarak tarihe adını kazıdı ve 1993-2002 yılları arasında Doğru Yol Partisi (DYP) genel başkanlığında görev yapmıştır.
2) İlk Kadın Doktor: Safiye Ali
Safiye Ali, bitirdiği kolejin ardından Almanya'ya giderek tıp eğitimi aldı. Eğitimin ardından ilk kadın doktor olarak tarihe adını kazıdı. II. Dünya Savaşı'ndan yaralananları tedavi eden Safiye Ali, Türkiye'ye döndü ve ardından kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.
3) İlk Kadın Bakan: Türkan Akyol
1971'de kurulan 33. Hükümette Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Türkan Akyol, üniversitesinde rektör olarak görev yaparak "Türkiye'nin İlk Kadın Üniversite Rektörü" unvanını almaya hak kazandı.
4) İlk Kadın Arkeolog: Jale İnan (1953)
Yaptığı çalışmalar sayesinde Perge ve Side antik kentini dünyaya kazandırmıştır. Ayrıca eser kaçakçılığının olmaması için kazı çalışmaları gerçekleştirdi. Jale İnan, Türkiye'nin ilk arkeoloğu Aziz Organ'ın kızıdır.
5) İlk Kadın Avukat: Süreyya Ağaoğlu
Süreyya Ağaoğlu, hukuk fakültesini kazanan ilk kız öğrenci olarak adından söz ettirdi. Arkadaşlarını da bu fakülteye getirerek kız öğrencilerin okumasının önünü açmış oldu. Fakülteden mezun olduktan sonra 1928'de serbest avukatlık ruhsatına sahip olarak ilk kadın avukat olarak adını tarihe kazıdı.
6) İlk Kadın Büyükelçi: Filiz Dinçmen(1982)
Filiz Dinçmen, 1960'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olarak Türkiye Tahran Konsolosluğu'nda çalışmaya başladı. Filiz Dinçmen, 1982'de Hollanda Lahey Büyükelçiliği'nde göreve başladı ve bu çalışmasıyla "Türküye'nin ilk kadın büyükelçisi" olarak tanındı.
7) İlk Kadın Emniyet Müdürü: Feriha Sanerk (1953)
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne 1941 yılında giren ilk kız öğrenci oldu. Kaymakam olmayı düşünürken bu düşüncesi cinsiyetinden dolayı geri çevrildi ve Feriha Sanerk Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. 1953 yılında rütbesi yüksekse bile kadın olduğu için ataması gerçekleşemedi. Bu durum yargıya kadar gitti ve tabiki kazanan Feriha Sanerk oldu.
8) İlk Kadın Heykeltıraş: Sabiha Bengütaş
Liseyi henüz bitirmemişken Sanayi-i Nefise Mekteb-i'ni kazandı. Bölümüne ilk kız öğrenci olarak girdi ve ilerleyen zamanlarda başarısından dolayı yurtdışına gönderildi. Sonrasında Taksim Meydanı'nda bulunan Cumhuriyet Anıtı'nı yapan Pietro Canonica ile çalışmaya başladı.
9) İlk Kadın Jet Pilotu: Leman Altınçekiç (1958)
Eğitimlerinden sonra 1955'te İzmir Hava Harp Okulu'na başladı. 1957' de gerçekleştirdiği jet pilotu eğitiminin ardından NATO kuvvetlerinin ilk kadın jet pilotu oldu.
10) İlk Kadın Opera Sanatçısı: Semiha Berksoy (1934)
Semiha Berksoy, eğitimini İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda almıştır. Opera bölümünü birincilikle bitirerek ilk Türk opera sanatçısı olarak adını duyurdu.
11) İlk Kadın Maç Hakemi: Lale Orta
Lale Orta, Türk furbol oyuncusu, antrenörü ve teknik direktörü olarak bilinir. Futbol üzerine yaptığı doktorasıyla da tek kadın olarak adından söz ettirdi. Türkiye' de alanında profesyonelleşerek ilk kadın futbol antrenörü oldu.
12) İlk Kadın Pilot: Bedriye Tahir Gökmen (1933)
Bedriye Tahir, 1932'de Vecihi Uçuş Okulu'nda havacılık eğitimi almaya başladı. Havacılığa olan ilgisinden dolayı tepkilere maruz kaldı. Önce maaşı kesildi sonrasında da işten kovuldu.
13) İlk Kadın Radyo Spikeri: Emel Gazimihal
1937'de Ankara Radyosu'nda çalışmaya başladı. Emel Gazimihal, savaş yıllarında BBC Türkçe'nin sunuculuğunu yapan ilk kadındır.
14) İlk Kadın Savaş Pilotu: Sabiha Gökçen (1937)
1935'te izlediği planör gösterilerinden etkilendi ve Atatürk'ün de desteği ile Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na başladı. Eğitimlerini tamamlayan Sabiha Gökçen, 1936'da ilk defa motorlu uçak ile uçuşunu gerçekleştirdi.
15) İlk Kadın Televizyon Spikeri: Nuran Devres (1968)
Üniversite eğitimi sırasında spikerlik sınavına girerek spikerliği kazandı. İlk görevini de 1968'de TRT'nin Ankara'daki ilk televizyon yayınının spikerliğini yaptı.
16) İlk Kadın Tiyatro Oyuncusu: Afife Jale (1919)
İlk sahnesini 1919'da Yamalar ismindeki oyunda gerçekleştirdi. Oyunlarında Jale ismini kullandığı için o günden sonra adını Afife Jale olarak kullandı. O dönem Türk kadınlarının sahneye çıkması yasaklansa da Atatürk bu karara engel oldu ve Müslüman Türk kadınları sahnede yerini almaya devam etti. Bundan sonra da ilk Türk kadın oyuncu olarak adını tarihe yazdırdı.
17) İlk Kadın Gazeteci: Selma Rıza
Paris'te eğitim alan Selma Rıza, İttihat ve Terakki cemiyetine üye olan ilk kadın olarak adından söz ettirdi. Meşveret Gazetesi'nde ve Şuray-ı Ümmet Gazetesi'nde çalışan ilk kadın gazeteci unvanını aldı.
18) İlk Kadın Veteriner: Sabire Aydemir ( 1937)
Eğitimine tıp fakültesinde devam etmeyi düşünürken kız öğrencilerin veterinerlik bölümüne alındığını duyarak bu bölümde okumaya karar verdi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde eğitimini tamamlayarak ilk kadın veteriner unvanına sahip oldu.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.