Türkiye ekonomisine dair 2022'nin son çeyrek beklentileri BETAM tarafından analiz edildi! 4.çeyrekte beklentiler 2021 yılına göre küçülmeyi işaret ediyor.
Türkiye’nin Ekim ayı kesinleşen verileri ve kısmı olarak açıklanan Kasım ayına dair GSYH öncü verileri ile BETAM’ın yaptığı “Türkiye Ekonomisi 4.Çeyrek” hesaplamaları daralmayı işaret etti.
BETAM’ın yaptığı hesaplamalarda 2021 yılı 4. çeyreğine göre 2022 yılının 4.çeyreğinde yüzde 1.7’lik bir küçülme görüldü.
Mevsimsel ve takvimsel etkilerden arındırışmış GSYH’nin 2022 yılının 3.çeyrek ve 4.çeyrek kıyaslamalarına göre de GSYH’de yüzde 1.2’lik artış beklentisi dikkat çekti.
TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen anket sonucuna göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi Aralık 75,6’ya geriledi.
Mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerinin analizi yapan BETAM, 2022 yılı 4.çeyrek döneminde yatırım emtialarının ithalatında yüzde 6.8’lik bir öngördü.
Perakende sektöründeki stok durumu da yüzde 3.3 gerileme görülürken, kamu yatırımlarında harcamalar yüzde 5.4 yükseldi.
Yıl bazında son 3 aylık dönemde üretim beklentileri yaklaşık yüzde 17, ara malı üretimini ölçen endek yüzde 8 geriledi.
Perakendede stok seviyesinde artış hızı yaklaşık olarak yüzde 4 gerilerken, kamu yatırım harcamaları yüzde 30’un üzerinde azalış gösterdi.
Erdoğan, 2022 yılında ülkenin ihracat rakamlarını açıkladı. Erdoğan, ihracatın geçen yıl yüzde 12,9 oranında artarak 254,2 milyar dolar değerinde gerçekleştiğini duyurdu.
Geride bıraktığımız yılın son 4 ayında mevsimsel ve takvimsel etkilerden arındırılmış altın dışındaki ticaret rakamlarını inceleyen BETAM, ihracatta yüzde 1.6’lık artış görürken ithalatta yüzde 5.7’lik azalış öngörüsünü paylaştı.
2021 yılının son çeyreği ve 2022 yılının son çeyrek verilerini kıyaslayan BETAM, altın dışı ihracatta yüzde 9.8’lik artış tespit ederken toplam ihracatta yüzde 3.2’lik azalış öngördü.
Altın haricinde ithalat yüzdesel olarak yaklaşık 10 azalış gösterirken altın hesaplamalara sahil edildiğinde ithalatta yüzde 0.2’lik düşüş öngörüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3. çeyreğe ilişkin GSYİH verilerini duyurdu. Buna göre Türkiye ekonomisinde beklenenden az büyüme gerçekleşti.
Türkiye ekonomisi GSYH öngörülerinde BETAM’ın kullandığı diğer mevsimsel ve takvimsel faktörlerden arındırılmış değişken verilerin incelenmesi sonucu imalat sanayi üretim endeksi ve hizmet sektörüne olan talep sırayla yüzde 2.3, yüzde 1.7 artış gösterdi.
Geçtiğimiz yılın aynı periyoduna göre elektrik tüketimi yüzde 7.4 oranında geriledi.
Perakendecilik sektöründe fiyat beklentileri üzerinde artış devam ederken imalat sektöründe üretim endeksi yüzde 3.7’lik gerileme ile sinyal verildiği öngörüldü.
Mevsimsel etkiler ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyrek periyotta, tüketicilerin kredileri ve bireysel kredi kartları 2016 yılının ilk çeyrek periyodu 100 olacak şekilde endekse çevirilmiştir.