Türk Eximbank yılın ilk 9 ayında 14,4 milyar dolar nakdi kredi, 19,3 milyar dolar alacak sigortası olmak üzere ihracatçıya toplamda 33,7 milyar dolar destek sağladı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştıracak prefinansman modelinin Ticaret Bakanlığı, Türk Eximbank ve İGE arasında imzalanan protokolle uygulamaya alındığını bildirdi.
Başvuruların Bakanlık tarafından bankaya iletileceğini ve firmalara kredi değerlendirme çalışması yapılacağını belirten Güney, şunları kaydetti: “Bankamızca, kredi değerliliği uygun bulunan ve limit tahsis edilen ihracatçılar, kefalet imkanından faydalandırılmak üzere İGE'ye yönlendirilecek. İGE değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan başvurulara, bankamızca sunulan İhracata Hazırlık Kredisi, Döviz Kazandırıcı Hizmet Kredisi, Turizm Kredisi, Uluslararası Nakliye Pazarlama Kredisi, Yurt Dışı Fuar Katılım Kredisi veya TCMB kaynağından kullandırılan Reeskont Kredisi programları kapsamında kredi desteği sağlanacak."
Güney, Eximbank olarak ihracatçılara doğrudan temas etmek, onların ihtiyaçlarını yerinde ve daha hızlı karşılayabilmek amacıyla toplam 23 şube, 11 irtibat ofisi olmak üzere 34 farklı noktada hizmet sağladıklarına işaret ederek, banka desteklerinden faydalanan ihracatçı sayısını artırmaya büyük önem verdiklerini söyledi.
Güney, ihracatın tabana yaygınlaştırılması stratejisi doğrultusunda ihracatçıların finansmana erişimde karşılaştığı teminat sorununa çözüm oluşturmak üzere banka ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ortaklığıyla kurulan İGE AŞ'nin 1 Mart 2022'de faaliyete geçmesiyle ihracatın finansmanında yeni bir dönemin başladığını anlattı.
Bankanın stratejik önceliklerine katkı sağlayacak, katma değerli ihracatı, KOBİ, sektör ve ülke önceliklerini dikkate alacak, teminat çeşitliliğini artıracak bir mekanizma olan İhracatçı Performans Potansiyel Değerlendirme Modeli'ni devreye aldıklarını belirten Güney, şunları kaydetti: “Bu sistemde ihracatçı firmalarımız ihraç ettikleri ürünlerin teknoloji seviyesine, ülkemize sağladığı katma değere ve ülkemiz dış ticaret stratejilerine olan uyumuna göre değerlendiriliyor. Bu değerlendirme ihracatçının hem geçmiş performansı hem de gelişim potansiyelleri dikkate alınarak yapılıyor. Türk Eximbank kurmuş olduğu bu mekanizmayla ihracatın sadece nicelik olarak değil aynı zamanda nitelik açısından da gelişmesini ve bu gelişmenin sürdürülebilir olmasını hedefliyor. Amacımız Türk Eximbank'ın imkanlarını çok daha fazla ihracatçımıza ulaştırarak, onlara uluslararası rekabette destek olup daha fazla ihracat yapabilmelerini sağlamak. Türk Eximbank olarak, dış ticaret fazlası veren bir Türkiye hedefi doğrultusunda 2022 yılı ihracat hedefimiz olan 250 milyar dolara ulaşmak için, tüm gücümüz ve heyecanımızla ihracatımıza destek olmaya devam edeceğiz.”dedi.
-AA-