Turizm sektörü büyüdükçe iş gücü açığı derinleşiyor.
Turizm sektörü küresel anlamda, Covid-19 pandemisi sonunda eşi benzeri görülmemiş şekilde pozitif ivme kazandı fakat sektörün iş gücüne olan ihtiyacı da aynı oranda artıyor.
İsviçre merkezli turizm şirketi Hapimag CEO’su Hassan Kadbi turiz ve bir çok yetkili turizm sektöründe çalıştırılacak kalifiye elaman açığından mustarip olduklarını dile getiriyor. İş gücü açığına turizm sektörü STK’larından ücret iyileştirmesi ve şartların düzenlenmesi gibi öneriler geliyor. Bu açık küresel anlamda da yaygınlık gösteriyor.
AB’de pandemi sonrası turizm istihdamında yüzde 9,3’lük bir azalma oluştuğu tahmin ediliyor. Bu azalış 3,6 milyon iş gücü kaybı anlamına geliyor.
Almanya’da 4 turizm işçisinden 1’i işini kaybederken, Avusturya ve Belçika’ da sektör istihdamı yarı yarıya düştü. İspanya’da düşüş yüzde 20 olarak açıklandı.
Turizm verilerinde yaşanan olumlu artış iş gücü piyasasında ki açığı da derinleştiriyor, birçok ülkede havalimanları başta olmak üzere konaklamalarda sorunlar meydana geliyor.
ABD’ de turizm için tam iyileşme 2025 olarak öngörülüyor,2023 yılında pandemi öncesinin yüzde 82’sine ulaşılması hedefleniyor. 1,5 iş ilanının sadece yüzde 65’i rağbet görüyor.
Yunanistan’dan gelen turizm söylemi “2019’u yakalayacağız” şeklinde oldu.
Hırvatisyan’dan turizm işçileri için Turizm Enstitüsü Başkanı Damir Kresic “Bunun hala yeterli gelmediği çok açık. Turizm sektöründe ücretler hala çok düşük” dedi.
Malta’nın turizm yaklaşımı ise; “Şimdiye kadar sadece gerekli personel tutuluyordu. Ama şu an tam kapasiteye giden bir sektör var ve talebe yetişmek için personel sayısı artırılacak. Bu herkes için zorlu olacak” şeklinde oldu.
Türkiye’de farklı lokasyonlar da turist sayısındaki yükseliş yüzde 176 oranında gerçekleşiyor. Pamukkale destinasyonu için hedeflenen turist sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla 3 kat artış gösterdi. Türkiye’nin turizm gelirleri ilk üç aylık periyotta yüzde 120 yükseldi.
Güney Kıbrıs’ ta turizm işçi açığı yüzde 20’ ye ulaştı.
İspanya, Fransa, İngiltere, Almanya başta olmak üzere bir çok ülkede havalimanı personel krizleri oluştu. Gecikmeler ve iptaller kontrol edilemiyor.
Danimarka Villa Copenhagen’in direktörü “Her gün alım yapıyoruz, yeni işe giriş görüşmesi veya sözleşmesi yapmadığımız gün yok” dedi.
Hapimag’ın CEO’su Hassan Kadbi, “Ucuz ve düşük kalite turizmi unutun gitsin. Ülke için iyi değil, müşteri için iyi değil, kimse için iyi değil. Sorumlu ve sürdürülebilir turizme odaklanmak kritik. Bu iş sadece plastikten kaçınmakla olmaz. Çalışanların iş koşullarının düzeltilmesi, çevreye ve müşterilerin taleplerine özen gösterilmesi, ziyaretçilerin yerel kültürü tanıması görmesi önemli. Turizmin hakettiği yere gelmesi için olması gereken bu.” dedi.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.