Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden- yapmış olduğu bir açıklamasında- Türk rüzgar enerjisi sektörünün gücünün, görünürlüğünün ve etkinliğinin oldukça ön plana çıktığı ve fazlasıyla hareketli bir yılın geride bırakıldığını ifade etti. Bu ifadesinin ardından Türkiye'nin 1,5 milyar euroluk ihracat hacmi bulunduğunu ve bu hacim ile rüzgar enerjisi tedarik zincirinde Avrupa'nın en güvenilir ortağı olduğunu belirten İbrahim Erden, TÜREB olarak sektördeki bu canlılığı Avrupa'daki etkinlikler aracılığıyla küresel çaptaki arenalarda gösterme imkanı bulduklarını ifade etti.
Ayrıca TÜREB Başkanı Erden, Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücünde 10 bin megavat eşiğinin 2022 yılından önce (2021 yılında) aşılmasının önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı ve konuya ilişkin olarak açıklamalarını sürdürdü. Açıklamalarının devamında geçtiğimiz seneyi sanayi yılı olarak ilan ettiklerini ifade eden Erden 2022 senesinin ise rüzgar kurulu gücünde 12 bin megavat seviyesine çok yaklaşıldığı bir sene olduğunu, Türkiye'nin rüzgar sektöründe üst üste üretim rekorları kırdığını ve günlük bazda rüzgar kaynaklı üretimin %25 ila %27 seviyelerine kadar çıktığını ve bunlara göre 2022 senesi için rüzgar enerjisinin oldukça önemli bir yerinin olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, COVID sonrası dönemde enerji arz güvenliğinin dünya gündeminin en önemli başlıklarından bir tanesi haline geleceğini tahmin ettiklerini ifade eden Erden, bu perspektife göre Türkiye'nin hem rüzgar sanayisini hem dünya standartlarındaki üretim kabiliyetlerini hem yetişmiş insan kaynağını hem de coğrafi konumundan kaynaklanan lojistik ve maliyet avantajlarını gündeme taşımanın öncelikleri olduğunu belirtti.
Rüzgar Enerjisine Yatırımla Yıllık 3 Gigavat Elde Edilebilir
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, sadece 3.6 milyar euroluk yatırım ile yıllık 3 gigavatlık rüzgar enerjisi sağlayan santral kurulumunun yapılabileceğini ifade etti. Ayrıca 2022 senesinin rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde rekorların yılı olduğunu belirten İbrahim Erden, 2023 senesinde önceliğin sanayi ile beraber güçlü yatırım konuları olacağını belirtti. Sonrasında ise Cumhuriyetin 100. yılını rüzgar sanayisi için yatırım yılı ilan ettiklerini belirten Erden, çok ciddi bir rüzgar yatırım potansiyelinin bulunduğunu, toplamda 200 bin megavata yakın potansiyeli bulunan Türkiye'de halen 11 bin 640 megavat seviyesinde bulunulmasının ilerlemek adına kendilerini hırslandırdığını, her sene üretilen elektriğin yaklaşık 33 teravatsaatinin rüzgardan geldiğini, 2021'de 1700 megavat civarındaki yeni kurulu gücün Türkiye'ye kazandırıldığını, fakat potansiyel dikkate alındığı zaman bahsi geçen rüzgar enerjisi sektörünün senede en az 3 gigavat yeni kurulu gücü gerçekleştirebilecek kabiliyette olduğunu ifade etti.
Rüzgar Enerjisi Sektöründe 2023 Hedefleri
2023 hedeflerine değinen İbrahim Erden, yatırımların önünü daha da açacaklarını, yatırımları hızlandıracak konulara odaklanacaklarını ve Avrupa'ya tedarik zincirlerindeki en güvenilir ortaklarının Türkiye olduğu mesajını vereceklerini ifade etti. Bunun haricinde ise sektör ajandasına değinen Erden, enerji depolama, hidrojen ve deniz üstü rüzgar gibi yeni alanların da ajanda da yer aldığını ve bu alanların önemli konu başlıkları olduğunu ifade etti.
Ayrıca Enerji depolama konusunda rüzgarda çok sayıda lisans başvurusu olduğunun altını çizen İbrahim Erden, gelecek yıllarda hızlı biçimde yatırımlara konu olacağına inandığıkları enerji depolama projelerinin sadece rüzgar sektörünü değil tüm yenilenebilir enerji sektörünü büyüteceğini ifade etti. Bunun dışında ise hidrojen ve deniz üstü rüzgar konularının 2023 senesinin gündeminde önemli yer tutacağını düşündüklerini ifade eden Erden, 2023 senesinde bu alanlarda bazı yatırım planlamalarının duyurulacağını tahmin ediyor.
Son olarak ise Erden açıklamalarını, yakın zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamasını bekledikleri Ulusal Enerji Strateji Belgesi'nde belirtilecek olan uzun vadeli hedeflerin TÜREB açısından önemli olduğunu vurguladı.