Truva Savaşı Gerçekten Yaşandı Mı?

Yayın Tarihi:

Truva Savaşı, hiç şüphesiz tarihteki en büyük gizemli olaylardan biri. Sizler için derledik.

Truva Savaşı Gerçekten Yaşandı Mı?

Kimileri, Truva Savaşı’nın sadece antik dönemlerdeki edebi eserlere konu olduğunu ve hiçbir zaman böyle bir savaşın olmadığını düşünüyor. Kimilerine göre ise Truva Savaşı, birçok insanın hayatını kaybettiği ve antik dönemde çok radikal değişikliklere sebebiyet veren son derece önemli bir savaştı.

Kurgu Mu? Gerçek Mi?

Truva Savaşı’nın izlerine Homeros’un İlyada ve Odysseia eserinde rastlanmış. Antik Yunan’ın önemli ozanı, Truva Savaşı ile alakalı ayrıntılı bilgileri, binlerce sene öncesinden günümüze aktarmış. Homeros, bugün Çanakkale sınırları içinde bulunan Truva antik kentindeki bir savaştan bahsediyor. Hikâyeye göre Truvalı Paris ile Sparta Kralı Menelaus’un eşi Helen birbirlerine âşık oluyor. Paris, Helen’i kaçırıyor ve yasak aşk hikâyesi bir anda kanlı bir savaş hikâyesine dönüşüveriyor.

Paris’in Helen’i kaçırması sonrası Akalar (Homeros’un eski Yunan halklarının hepsi için kullandığı ad) orduyla Truva şehrine saldırı düzenliyor. Fakat şehrin aşılması güç surları şehrin Akalar tarafından ele geçirilmesine mani oluyor. Bunun üstüne Akalar, savaş tarihindeki uygulanan çok farklı bir stratejiyi hayata geçiriyor. Dev bir tahta at inşa ediliyor. Antik Yunan’ın en profesyonel askerleri bu atın içerisine giriyor. Truvalılar, savaş meydanında Aklar yerine dev bir at gördükleri zaman, düşmanlarının geri çekildiğini düşünmeye başlıyor. Bu atı şehre aldıkları zaman ise Truvalı erkeklerin hemen hepsi, Akalar tarafından öldürülüyor.

19. Yüzyıldan Önceki Tartışmalar, Bugünkü Kadar Sık Değildi

Pek çok tarihçi, savaşın Homeros’un “hayal gücünün” bir ürünü olduğuna kanaat getirmişti. Binlerce yıl evvel bölgede olağandışı gelişmelerin yaşanmasının mümkün olduğu fakat Truva Savaşı’nın, Homeros’un abartılı cümleleriyle bir “efsanevi bir savaşa” dönüştüğü fikri hakimdi. Fakat 19. yüzyıldaki bazı arkeolojik çalışmalar, Truva Savaşı’nın gerçek olabileceği ihtimali üzerine durulmasına neden oldu.

1868'de Antik Truva Kentinde Bazı Keşifler Yapıldı

Bölgedeki kazı çalışmalarında, çanak çömlek gibi antik dönemin gündelik eşyalarıyla beraber, insan kalıntıları, ok uçları, savaş aletleri ve şehrin yakıldığına dair bazı ipuçları barından kanıtlar ortaya çıktı.

Bölgede bulunanlar, milattan önce 13. yüzyıla ait olarak değerlendiriliyordu. 13. yüzyıl, Antik Yunanlı tarihçi Herodot'a göre Truva Savaşı’nın yaşandığı döneme denk geliyordu.

Truva Savaşı Gerçekten Yaşandı mı?

Bilim insanları, antik Truva bölgesinde milattan önce 1200 ve 1300 arasında, olağandışı bazı olayların yaşandığı hususunda hemfikir durumda. Fakat Antik Mısır ve Hitit medeniyetlerine ait arşivler, Ege’nin iki yakasında birbirleri ile mücadele halindeki iki farklı güçten bahsediyor. Bu iki uygarlık, Truva Savaşı’nın yaşandığı dönemin en önde gelen medeniyetleri olarak gösteriliyordu. Bu sebeple Antik Yunanlar ve Truvalılar ile siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan oldukça iyi ilişki kuruyorlardı. Bu bilgiler ışığında birbirlerini pek de sevmeyen ve savaşma ihtimalleri olan iki önemli topluluğun mücadelesi gerçekten yaşanmış olabilir. Fakat gerek Hitit gerekse Antik Mısır kaynaklarında direkt olarak Truva Savaşı ile alakalı herhangi bir kaynağa rastlanmadı.

II. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin Sadece Kadınlardan Oluşan Bombardıman Alayı: Gece Cadıları

II. Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin Sadece Kadınlardan Oluşan Bombardıman Alayı: Gece Cadıları

Gece Cadıları (Night Witches), Sovyet Hava Kuvvetleri 588. gece bombardıman alayına bağlı ve yalnızca kadınlardan oluşan hava bombardıman alaylarından biri.

Gönder
runtobet casino siteleri